Lørdag ettermiddag ringte det på døra til Aid Pedersen i Heitmannåsen. Utenfor sto en nabo med Pedersens katt Elvis, som sa at han hadde sett at Elvis slepte bakbena etter seg. Pedersen trodde den ni år gamle hannkatten var påkjørt, men katten ga ikke uttrykk for å ha smerter. Pedersen kontaktet derfor veterinær.

Døde hos dyrlegen– Hos veterinæren fikk vi beskjed om at han måtte ha blitt påkjørt. Jeg spurte om det kunne være noe annet, for eksempel forgiftning, men det trodde ikke dyrlegen ettersom blant annet slimhinnene i munnen så bra ut, forteller Pedersen.

Hun tok derfor Elvis med seg hjem, men katten ble bare dårligere.

– Formen hans ble gradvis verre i løpet av helga. Mandag var han veldig slapp, nærmest apatisk, og tisset blod. Jeg tok derfor kontakt med en annen dyrlege. Der trodde de først det var en alvorlig blærekatarr. Men etter at han hadde blitt undersøkt, blant annet med røntgen for å utelukke påkjørsel, og vi gjorde oss klare til å ta ham med hjem for å pleie ham, døde han der hos veterinæren. Det var et stort sjokk, forteller Pedersen.

Veterinæren ba om å få obdusere Elvis for å kartlegge dødsårsaken.

– Han hadde alvorlige indre blødninger, leveren var blitt gul og det luktet sterkt av kjemikalier. Dermed var det liten tvil om at Elvis var forgiftet, mest sannsynlig av rottegift, forteller Pedersen, som var tilstede under obduksjonen.

Nye bestemmelser rundt giftElvis var en ni år gammel, rolig, kastrert katt, som holdt seg i nærområdet. Pedersen er derfor ikke i tvil om at katten har fått i seg giften i nærheten av Heitmannåsen.

– Han gikk aldri langt. Dessuten var han så dårlig da han ble funnet at han ikke kan ha vært så langt unna, sier Pedersen, som håper ingen bevisst har satt ut gift for å ramme katter i området.

– Det er for grusomt å tenke på, så jeg orker ikke å gruble på det. Elvis er død og det er ikke mer vi får gjort, men jeg vil gjerne at andre blir oppmerksom på det som har skjedd. Både dyreeiere og de som setter ut gift, sier Pedersen.

Tidligere i år kom det nye bestemmelser som sier at midler mot mus og rotter ikke lenger kan plasseres utendørs. De er kun tillatt brukt innendørs. All utendørs plassering av mus- og rottegift må dermed utføres av profesjonelle. Regelverket kom på plass fordi Miljødirektoratet har sett at uvettig bruk av rottegift har ført til forgiftninger av både mennesker og dyr.

– Store smerterVeterinær Leon Cantas ved Allvet Dyresykehuset var den som tok i mot Elvis på mandag. Han er ikke i tvil om at katten ble forgiftet.

– Obduksjonen viste at han hadde 1,5 liter væske i buken og det luktet gift. Han hadde i tillegg store, indre blødninger, noe som er typisk ved forgiftning, forteller Cantas, som mener Elvis har hatt en langsom og smertefull død.

– Han har nok hatt store i smerter i buken siden lørdag. Rottegift fører til at blodet ikke koagulerer og dermed oppstår de indre blødningene, sier veterinæren.

Symptomene ved en rottegiftforgiftning sees som regel først etter ett til tre døgn. Vanlige symptomer er bloduttredelser og blåmerker, blod i urin og avføring, tannkjøttblødninger og økt blødningtendens fra små sår og kutt.

– Ettersom det første symptomet på Elvis var lammelse i bakbena, synes jeg det er viktig at folk er på vakt, selv om dyret ikke viser typiske tegn på forgiftning. Kanskje forhindrer det at flere mister kjæledyret sitt, sier Pedersen.