Roy Håkonsen i BBBV velforening satte kaffen i vrangstrupen da han hørte ordfører Laila Davidsen ytre seg i asyl-saken på NRK Nordnytt tirsdag. – Når man får lese om sånt i avisa uten å få god orientering, så gir det en veldig dårlig start, sa Laila Davidsen til NRK.

Hun gjorde det klart at det er mangelen på god informasjon som har ført til reaksjonene rundt asylmottaket i Bossekop.

– Man kom skjevt ut, og mange har misforstått, uttalte ordføreren til NRK.

Kontaktet av fortvilte og rasende naboer

Håkonsen har fått telefoner fra rasende naboer som føler seg trakassert, og som mener ordføreren fremstiller beboerne som kunnskapsløs.

– På vegne av beboerne og velforeningen må jeg si at vi er sjokkerte over at man får høre slik av ordføreren i Alta. At vi beboere fordummes og beskrives som uvitende og ikke kompetente til å svare for egen del, det oppfattes som trakassering og et overgrep mot oss fra ordføreren. Det er rett og slett frekt, sier Roy Håkonsen til Altaposten.

– Det positive er at ordføreren har fått med seg den fullstendige mangelen på informasjon og demokratisk prosess i forkant av det som nå er endt opp i en høring. Men at hun følger opp med å konkludere med at dispensasjon er gitt, avgjørelsen er tatt men at beboerne ikke har forstått problemstillingen, må være et speilbilde av et kompetansevakuum som ordføreren ferdes i, legger han til.

Håkonsen mener Davidsen i samme slengen tar med seg næringslivet i Bossekop, som nylig også bestemte seg for å komme med en negativ uttalelse til planene om endring av vedtatt regulering for å tilpasse virksomheten til asylmottak.

Kun eier av Nordlys hotell, Tor Arne Pettersen, er for i næringsforeningen.

Burde møtt opp

– Dette er en søknad om dispensasjon fra reguleringsplanen. Det er beboere og næringslivet godt kjent med. De fleste vil ha stabilitet og forutsigbarhet, det har næringslivet i Bossekop påpekt og vil gi en negativ høringsuttalelse. Det gjelder også beboerne. Uten å foregripe høringsuttalelsen, kan jeg si at vi vil gi en negativ uttalelse i saken. Vi ønsker at man beholder den desentraliserte ordningen som har vært en suksess, og ikke sentraliserer, sier Håkonsen.

Håkonsen retter også spørsmål til ordføreren om hvor hun var under folkemøtet i Bossekop.

– Her vil jeg berømme de politikerne som synliggjør sine meninger, og vil trekke frem Ronny Berg og Rut Olsen som stilte opp og hadde forberedt seg og var seriøs. Begge uttalte sine umiddelbare standpunkt i saken, og Ronny Berg viste respekt med sin informasjon og innsyn i saken. Bernt Berg var også på møtet, ellers stilte man ikke. Det viser kompetansen i det politiske miljøet i Alta, mener Bossekop-beboeren.

– Dersom ordføreren sitter med kompetansen og intelligensen, burde hun kanskje møtt opp der? Man spør seg jo hvilken informasjon hun vil bidra med, legger han til.

– Løper Heros ærend

Han påpeker for øvrig at det ikke er kommunens ansvar å ordne bolig for asylmottak.

– Jeg skjønner ikke ordførerens bekymring. Det fremstår som hun er løpegutt for Hero og eieren av Nordlys hotell, fastholder Håkonsen.

Han og de andre beboerne reagerte positivt da de hørte at man skulle få gi sin høringsuttalelse i saken. Den positiviteten ble knust da ordføreren uttalte seg og etter deres oppfatning nærmest godkjente asylmottaket, før høringsfristen er ute.

– Hun sier at det skal bli asylmottak; noe som sier meg at vi bare kunne spart oss høringen. Her trodde vi at lokaldemokratiet skulle spille en rolle, og engasjement ville bli hørt. Men man er ikke villig til å høre på beboere og næringsliv, de har sine egne tanker, og sånn blir det. Dette latterliggjør folks tro på demokratiet, sier en oppgitt Håkonsen. I morgen leverer han høringsinnspillene fra beboerne.

– Men det kunne jeg kanskje spart meg. Ordføreren har jo sagt at det skal bli asylmottak. Hun er ikke interessert i våre innspill. Men at vi skal fordummes som om vi ikke har kunnskap eller innsikt til å forstå saken, det finner i alle fall ikke jeg meg i, sier Håkonsen.

– Dette er også et slag i ansiktet for Bossekop-planen og dem som engasjerer seg i de planene som nå skal formes for fremtiden. Hva er poenget, når agenda og plan er lagt på forhånd, avslutter en fortvilet beboer.

– Respektløst

Ordfører Laila Davidsen reagerer sterkt på beboernes angrep på henne. Hun har også mottatt en epost som det er bedt om sendes ut til hele kommunestyret i anledning saken, med sterk kritikk.

– Jeg ringte vedkommende som sendte eposten, da dette er en åpenbar misforståelse. Jeg har understreket at jeg ikke har tatt stilling til ja eller nei i denne saken, da saksfremlegget ikke engang er kommet ut, sier Davidsen.

Misforståelsene hun har siktet til, dreier seg om at mange har trodd dette er et nytt mottak, forklarer Davidsen.

– Det er det jeg har prøvd å oppklare, og jeg er enig med beboerne i at informasjonen burde kommet tidligere. Mitt budskap var at jeg tror mange asylsøkere får et bedre opphold i Alta ved at man samler dem og gir bedre oppfølging. Samtidig mener jeg det er viktig å lytte til beboere og næringsliv, sier Davidsen.

Hun vil sannsynligvis ikke selv være med på behandlingen av saken, grunnet opphold på Stortinget.

– På folkemøtet skulle jeg gjerne vært tilstede, men jeg var i annet ordføreroppdrag. Andre politikere var tilstede, sier Davidsen.

Hun medgir at hun reagerer sterkt på den voldsomme kritikken hun nå får, og skjønner ikke at innbyggerne er så rasende.

– Jeg er jo enig i at de har fått for dårlig informasjon. Hadde de ringt meg, kunne vi oppklart denne misforståelsen, men ingen har tatt kontakt. Da er det vanskelig å ta dem seriøst. Man gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å opptre på den måten. Jeg mener det er respektløst, sier ordføreren.