Forskeren som har lang fartstid både fra Statistisk Sentralbyrå og internasjonal statistikkjobbing er i dag seniorrådgiver i Cowi. Berge kom ikke med noen oppsiktsvekkende konklusjoner når han ga et raskt bilde av utviklingstrendene i Norge.

– Skap sentrale, store og bedre regioner som er attraktive, slo Berge fast.

Må samarbeide

Skal vi tro forskeren må stridighetene mellom Alta og Hammerfest bilegges, og de to byene i Vest-Finnmark må i stedet rette oppmerksomheten på hva de sammen kan gjøre for å bli en felles bo- og arbeidsregion med høy attraktivitet.

– For Finnmark er det vanskelig å spå inn i framtiden. Trolig kommer det et gass- og oljeeventyr, men uten at Finnmark makter å framstå som attraktive for næringslivet som skal etablere seg vil utviklingen i Finnmark bli begrenset. De store ringvirkningene handler om å få etableringer av verfts-, kompetanse og leverandørindustri, påpekte Berge og pekte ut hvor Finnmark vil ha konkurransen fra:

– Oslo peker seg ut med et sterkt kompetansemiljø, det samme er tilfellet med Rogaland som har tradisjon på å serve oljenæringen og i Nord-Norge vil gjerne Tromsø ha etableringene som Finnmark håper å få. Tromsø vil være en sterk konkurrent med Universitet og et sterkt kompetansemiljø.

Er blitt attraktiv

Trendforskeren viste til at attraktiviteten er blitt bedre for Vest-Finnmark som region i løpet av de siste årene. Han trakk fram en voldsom vekst i Hammerfest, og at utviklingen spesielt her hadde skutt fart og mye har skjed i byen. I en NHO rangering av landets mest attraktive regioner er Vest-Finnmark på 46. plass av totalt 79 regioner.

– Det er ikke bra nok, men fra å ha ligget på bunnen til å ha kommet seg i midtsjiktet viser i alle fall en positiv utvikling, klargjorde Øystein Berge.

Ellers er både Midt-Finnmark og Øst-Finnmark på topp-10-lista over minst attraktive regioner. Berge viste til at det er en sammenheng mellom befolkningsvekst og attraktivitet, og et gjennomgående trekk hos verdiskapningsvinnerne er at de høster innbyggere i en sterk sentraliseringstrend.

– Derfor er det avgjørende viktig å framstå som enattraktiv bo- og arbeidsregion, mener han.