I august satte de to 17-åringene seg på flyet og startet på sitt vg2-løp på helse- og oppvekstfag i Bærum. Første året tok de i hjembyen Alta, men etter at læreren fortalte om andre jobbmuligheter, tok venninnene beslutningen om å gå for føtter og bein i stedet.

– Vi kjente vel begge at det å skulle bli helsefag-, barne- og ungdoms- eller ambulansearbeider ikke lå helt i kortene for oss. Vi hadde lyst til å gjøre noe litt annerledes, forteller Anette Bakken Andersen og Lena Skorpen Tronstad.

Kamp om plasseneOg mens Anette nå har valgt å fordype seg som fotterapeut, er det ortopediteknikk som gjelder for Lena. Ortopediteknikere lager blant annet proteser og spesialfottøy.

– Det er veldig givende å hjelpe mennesker som har mistet en kroppsdel, mener Lena, som fikk bekreftet yrkesvalget da hun besøkte et verksted hvor protesene lages.

– Der fikk vi blant annet se hvordan et korsett ble laget til en liten jente med skjev ryggrad og fikk se hvordan hun beveget seg med det etterpå. Det gjorde inntrykk, innrømmer Lena, som ikke har latt seg skremme over begrensende jobbmuligheter.

– Det er hard konkurranse om jobbene, men jeg kan arbeide med ortopediteknikk over hele verden. Men ikke i Alta, da det nærmeste verkstedet er i Tromsø, forklarer Skorpen Tronstad.

Vil jobbe for seg selvÅ bli ortopeditekniker var også den opprinnelige planen til Anette Bakken Andersen. Men etter å ha besøkt verkstedet, oppdaget hun at hun nok heller vil spesialisere seg på føtter.

– Så nå blir det fotpleie. Det er også gode muligheter for å starte opp egen klinikk hjemme i Alta etterpå, poengterer Anette, som gjerne vil tilbake til Nordlysbyen.

– Så du syns ikke føtter er ekkelt, altså?

– Neida, føtter er fint, det!

– Sjeldent Tidligere lærer Laila Pedersen bobler over av stolthet.

– Disse jentene våget å satse og brenner for fagene de har valgt. Jeg er ufattelig stolt, smiler Pedersen, og syns det er ekstra stas at hennes elever har valgt såpass sjeldne yrker.

– Det finnes ikke bare to yrker å velge på i helse- og oppvekstfag. Det er hele ni yrker, og mange elever blir selvstendig næringsdrivende, poengterer hun.