– Jeg prøver å være bevisst, og kjøpe sunt. Jeg har inntrykk av at mange andre kjøper salat, og det blir man litt påvirket av, sier Johnny Mathis Utsi, elev på studiespesialiserende ved Alta videregående skole.

En undersøkelse VG har gjort blant de videregående skolene i tre fylker, viser at det står svært dårlig til i kantinene på landets videregående skoler. Det viste seg at alle skolene brøt Helsedirektoratets retningslinjer om hva en skolekantine bør tilby elevene. Altfor ofte består tilbudet på skolen blant annet av boller, brus, sjokolademelk, snacks og godteri.

I Alta derimot, har man satset bevisst på sunn mat.

Johnny Mathis mener synet på å spise sunt har endret seg blant ungdommene. Salatboksen hans er fylt, og han skal spise lunsj i kantina.

– I boksen har jeg salat, pasta, kylling, ost, paprika og mais, og så litt dressing oppå. Jeg synes de har god mat her, og så har de jo varm mat hver dag, sier han.

Ved bordet sitter også Eirik Strøm og Felix Adrian Jacobsen, med henholdsvis tomt salatbeger og en god matpakke hjemmefra.

– Jeg har matpakke med av og til, og i dag passet det sånn, sier Felix.

Fyller salatbarenI denne kantina finnes ingen skoleboller, brus og godter. Unntaket er skoleboller på fredagene, da det også er grøtdag. De har også vanlige matpakker med tre skiver med godt pålegg, grove baguetter, med et stort utvalg av pålegg, eller taco-baguetter, men også skinke, ost og tomat. Salatbaren er mest populær, med stort utvalg.

– Vi har salat, mais, pasta, kylling, fetaost, skinke, ost, løk, tomater, paprika, bønner, for å nevne noe, sier kantineleder Andreas Haugen.

Salatbaren kom til skolen for fire år siden, og fylles opp flere ganger hver dag.

– Jeg kjøper salat fordi jeg trenger energi når jeg skal trene. En baguett er ikke så næringsrik som en stor boks med salat, med mye proteiner og grønnsaker, sier Magnus Kristensen.

Han prøver å få med godt med proteiner i salatboksen, som bønner, kjøtt og oliven.

Ingen søtsaker– Vi har ingen skoleboller eller godter her. Vi har bare halspastiller, som elevene bruker når de er forkjølte. Vi har litt søt drikke, men ikke brus. Vi har også satt ned prisen på vann, så elevene heller skal kjøpe den enn juice. Ellers har vi grove baguetter, salatbar og varm middag hver dag, sier kantineleder Haugen.

Han oppfordrer likevel elever til å ha med matpakke, da kantina kan bli dyr om man bruker mellom 50 og 100 kroner hver dag der. Det er mye, særlig for borteboere. Kantina har sine krav til inntjening, selv om den har subsidierte priser.

– Og for de som begynner å gå lei, kan jeg fortelle at vi håper å kunne fornye baguettene våre mer etter jul, og også å utvide salatbaren etter hvert, sier Haugen.

GROVT OG SUNT: Kantineleder Andreas Haugen tilbyr gjerne elevene grove baguetter med laks og egg. Foto: Kita Eilertsen