100 oppdrettslaks er fangsten for de som har satt opp garn mellom Russeluft og Amtmannsnes. Fiskeren, som vil være anonym, hevder overfor Altaposten at det er «hysteri» å påstå at oppdrettslaksen søker opp til den berømte lakseelva i den grad både mange altaværinger og Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) frykter. Kilden mener at når det av 37.000 rømte laks, kun er noen få som har gått i garnet så nært munningen, er det lite som tyder på at Altaelva har tatt stor skade. Dette er ikke Hasse Kjeldsberg, styreleder i ALI, enig i.

– Det er selvfølgelig bra at det er tatt så lite laks i nærheten av Altaelva, men vi kan jo ikke garantere at det ikke blir å gå mer laks opp senere, sier Kjeldsberg.

36 000 igjen

En pressemelding fra Grieg Seafood, som eier anlegget i Loppa der laksen rømte fra for tre uker siden, fastslår at i overkant av 1000 oppdrettslaks er gjenfisket. Dette får Hasse Kjeldsberg til å snu hele resonnementet til den anonyme fiskeren på hodet.

– Når det totalt er tatt 1000 oppdrettslaks, er det jo 36.000 potensielle oppdrettslaks som ennå kan gå opp i elva, fastslår han.

Fylkesmannen har gitt tillatelse til fire kilenøter ved munningen til Altaelva, og til garnfiske mellom Russeluft og Amtmannsnes. Dette for å forsøke å få gjenfisket så mye som mulig av de rømte oppdrettslaksene. Mens ingen har påtatt seg jobben med å sette opp nøter i munningen, er det flere som har satt opp garn litt lenger ute, i linja mellom Amtmannsnes og Russeluft.

– Det er tatt cirka hundre laks med garn i denne linja, bekrefter Harald Muladal, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Finnmark.

Langsiktige skader

Selv om Muladal medgir at det ikke er mange, er han helt enig med Hasse Kjeldsberg i at man på ingen måte kan konkludere med at Altaelva er utenfor fare.

– Det kan på ingen måte tolkes slik. Og selv om det er tatt lite fisk, så kan fisken gå opp senere. Ja, kanskje til neste år også. Det er ikke slik at rømt oppdrettsfisk svømmer rett opp i elva. Hvilke skadevirkninger en slik rømming har for Altaelva vet man ikke før det har gått flere år. Verken du eller jeg lever lenge nok til å kunne se de eventuelle ringvirkningene, sier Muladal, som sier at det pr i dag er 60 registrerte garnfiskere i forbindelse med gjenfisket.

– Det er ingenting i et så stort fjordsystem som Altafjorden, mener han.

Mye arbeid

Han mener det behøves et mye mer omfattende fiske enn det som er i gang nå, og han synes det er beklagelig at ingen har påtatt seg å sette nøter i munningen.

– Men det krever for mye arbeid i forhold til hvor mye fisk de kan forvente å få opp, mener seniorrådgiveren hos Fylkesmannen.

Kjeldsberg håper gjenfisket fortsetter med full styrke.

– All fisk som blir fisket opp er et pluss. Og det hadde selvsagt vært veldig bra om noen satte opp nøter i munningen. Da hadde vi hatt kontroll på det som kommer fra fjorden.

– Er dette noe ALI kunne påtatt seg?

– Det har vi ikke diskutert. Nå skal vi først sette i gang med overvåkingsfiske denne uka, sier Hasse.

Grieg Seafood har forlenget fisket etter rømt oppdrettslaks frem til 12. oktober. De har også opprettet mottaksstasjoner i båthavna i Skaialuft, samt på Kræken ved Øksfjord. Mottakene vil være åpne mellom 15.00 og 20.00 alle dager. Hver oppdrettslaks som blir fanget blir belønnet med 500 kroner.