– Det har vært et tøft år. Det er ikke bra for næringens omdømme at det utad virker som vi ikke ønsker en oppklaring, sier administrerende direktør i Grieg seafood, Morten Vike.

Pekte på seg selvFor omlag to uker siden sa politiadvokat Thomas Darell i en artikkel i Altaposten klart fra at ingen i oppdrettsnæringen har tatt på seg ansvaret for den rømte fisken i Altafjorden i april i fjor.

7. mai i fjor skrev Altaposten en sak der Grieg seafood fortalte at de hadde startet en intern etterforskning med kun én mistenkt; nemlig seg selv.

26. juni i fjor, halvannen måned etter innrømmelsen fra Grieg seafood, omtalte Darell saken på denne måten.

– Vi har per nå ikke kommet så langt at vi kan si at noen med skjellig grunn kan mistenkes, sa han den gangen.

– Hvorfor har politiet holdt en etterforskning åpen i snart halvannet år, når en aktør allerede få uker etter rømmingen, pekte på seg selv?

– Godt spørsmål. Nå er det slik at ingen har meldt inn tapt fisk til verken Fiskeridirektoratet eller oss i politiet. Det forholder vi oss til, påpeker Darell.

– Miljøsaker som oppdrettsrømminger skal ifølge statsadvokaten prioriteres høyt i politiet. Hvorfor tok ikke politiet kontakt med Grieg, som var nærmeste anlegg til den rømte fisken, før etter 11 måneder?

– Ofte kontakter man den hovedmistenkte sist. Vi har også gjort andre ting i saken i mellomtiden. Når avhør skal gjøres, avhenger også av hvordan status er i saken til enhver tid. Derfor har det tatt tid før Grieg seafood ble kontaktet, sier han.

Pekte ut synderenFagsjef i Norske lakseelver, Erik Sterud, sa til kyst.no i oktober i fjor, at dette burde vært verdens enkleste sak å løse.

– Det går vel knapt an å finne et tenkt rømmingstilfelle som burde vært enklere å oppklare enn dette, med én hovedmistenkt og to andre mulige kilder (aktører). Hvis ikke dette er det endelige beviset på at dagens DNA-sporingssystem er ubrukelig, så vil ingenting være det, sier han til fagbladet.

Henrik Hareide i Fiskeridirektoratet uttalte den samme uka til Altaposten at han også han forventet en rask oppklaring.

– Vi synes det er rart at politiet vurderer å henlegge saken når det ble gjort en DNA-sporing som gir veldig gode indikasjoner på hvem som eide fisken som rømte, sa Hareide den gangen.

Fikk ikke saken med segSelv om politiet i en periode vurderte å henlegge saken på grunn av liten fremdrift og få nye spor, ble ikke saken i Altaposten hvor Grieg peker på seg selv som synder, lagt til grunn som en innrømmelse.

– Jeg er på stående fot usikker om noen her hos oss har fått med seg saken i Altaposten, sier politiadvokaten som har hatt det øverste ansvaret for etterforskningen.

– Men dere følger med hva som skjer i media?

– Ja, normalt har vi god oversikt, svarer han.

– Slike saker skal prioriteres. At det går 11 måneder før det nærmeste selskapet til rømmingen kontaktes, kan dere vel ikke være tilfreds med?

– Saken har jo tatt lengre tid enn antatt, og det burde kanskje vært satt inn større ressurser underveis. Men hos oss er det Reinpolitiet som har utdanningen og er spesialisert på miljøkriminalitet, så derfor har de kjørt etterforskningen, forklarer Darell.

Vil bli evaluertHan er ikke enig i premissene Altaposten legger frem for denne saken; at 11 måneder er for lang tid før Grieg seafood ble kontaktet av politiet.

– Har ikke dere vært bekymret for at vitner eller involverte glemmer det de har opplevd ved en slik rømming når det går så lang tid før de avhøres?

– Slik etterforskningen har gått har vi vurdert at det har vært rett å vente. Vi skal selvsagt evaluere denne saken, som alle andre vi jobber med. Så får vi se hva som kommer frem når vi