– Jeg tok den endelige avgjørelsen på hytta i helga. Jeg har jobbet med flere alternativer for å prøve å snu drifta den siste tiden. Men det har ikke lyktes, sier Jan Edmund.

Alt på salg

Han kjøpte sportsbutikkene i Bossekop og på Parksenteret av Odd Aune i 2001. Nedgangen i næringslivet i Bossekop slo uheldig ut, og selv ikke en avvikling av butikken på vestsiden var nok.

– Vi har slitt med underskudd i mange år. Det siste året vi hadde butikk i Bossekop gikk den totale drifta nesten to millioner i underskudd. Flere redningsaksjoner har ikke vært nok. Det er tungt å innrømme for meg selv at det ikke lenger er liv laga, sier 57-åringen.

Jobber for å gå i null

Fra i dag er alt i butikken i Alta sentrum på salg. Et forsøk på å få inn så mange kroner som mulig, for å dekke opp utgifter og gjeld, er det som nå gjelder.

– Jeg håper å gå i null. Men det ser vanskelig ut og det vil nok holde hardt. Men det er i alle fall målet. Det har vært tøft å bevege seg på kniveggen år etter år. Det satt langt inne å ta avgjørelsen. Men det var ingen annen utvei. Det er veldig trist, forteller han.

Steinhard konkurranse

Han forteller at han merket nedgangen for bedriften for omlag tre-fire år siden. En trend som var veldig vanskelig å snu. Fire sportsbutikker i sentrum, pluss en på Elvebakken, ble minst for mye. I tillegg kommer en viss andel som går til netthandel.

– Konkurransen mellom sportsbutikkene har vært fryktelig hard. I tillegg blir marginene på det butikkeieren sitter igjen med, bare mindre og mindre år for år, bemerker Suhr.

Regnskapstallene de fire siste årene taler sitt tydelige språk. Resultatene er langt på minussiden. Totalt er det snakk om nesten fem millioner kroner.

Tungt for de ansatte

På bare tre år har omsetningen stupt fra over 17 millioner i 2010 til 9,1 millioner i fjor. I takt med nedgangen har også innsparingstiltak som kutt blant ansatte vært nødvendig.

– Da vi hadde to butikker hadde jeg 10-12 ansatte. Nå er vi nede på fire personer. Vi har likevel ikke klart å redusere utgiftene raskt nok, innrømmer Suhr.

Usikker fremtid

De siste 14 årene har hverdagen hans bestått i turutstyr, ski, fiskeutstyr og alt en trenger for å trives ute i det fri. Hva han nå skal gjøre, er et åpent spørsmål.

– Jeg er jo 57 år, så det er veldig usikkert, sier han.

Jan Edmund har vært staker, guide og kjentmann for amerikanere og engelskmenn som har fisket i Altaelva i en årrekke. Mange kjenner han nok som kjentmann for fiskeentusiasten Mikael Frødin i laksefilmen «I storlaksens rike» som kom ut i 2005.

– Jeg kan fortsette med det til jeg blir 75, hvis jeg får dispensasjon de siste fem årene da. Nei, seriøst; jeg har ikke tenkt for mye på hva jeg skal fylle dagene med enda. Jeg må få unna avviklingen av selskapet, så får vi se. Jeg kommer sikkert til å være lettet når alt er over. Det har vært tøft å kjempe så hardt over så lang tid for å få drifta til å gå rundt, slår han fast.