Det er lynsjestemning i sosiale medier mot 26-åringen (bildet) som ikke kan straffes for sine kriminelle handlinger. Mannen står fritt til å gjøre kriminalitet uten risiko for straff - alle saker mot han henlegges.

Les også: Mannen som ikke kan pågripes er tilbake

– Bare de siste dagene er det registrert cirka ti saker på mannen, bekrefter politiadvokat Jon Mjellekaas til Altaposten.

Mannen har over lengre tid operert i distriktet, og har sluppet unna med et utall kriminelle handlinger. I vår, før han ble satt inn etter trusler mot kommuneoverlegen i Alta.

20 saker i vår

Totalt har mannen så mange saker på seg, at politiet ikke har full oversikt.

– Hvor mange saker i vår som ble henlagt, tør jeg ikke svare hundre prosent sikkert på, men det er nok snakk om minst det dobbelte, altså cirka 20 saker, sier Mjellekaas.

Etter at politiet i går gikk ut og advarte mot den kriminelle mannen, har det vært sterke reaksjoner fra folk.

Fungerende politimester Thomas Darell i Vest-Finnmark politidistrikt, vil advare mot at man tar loven i egne hender.

– Du kan pågripe en som tas på fersk gjerning eller på ferske spor, men det anbefaler jeg ingen. Det krever trening å pågripe andre, en trening som politiet har. Ingen er tjent med en eskalering, og jeg oppfordrer ingen til å ta saken i egne hender. Det vil jeg på det sterkeste advare mot, sier Darell til Altaposten.

– Men politiet kan jo ikke foreta seg noe?

– Politiet vil fortsatt komme å ta med folk som begår kriminelle handlinger, svarer Darell, som ikke kan svare på hva som blir neste skritt mot mannen.

– Vi håper at han roer seg og vi slipper å vurdere drastiske tiltak, men vi må se på alle eventualiteter. Vi har begrenset med virkehandler, medgir politimesteren.

– Har rettsvern

Mannen har lenge vært på den kriminelle løpebane. Tidligere i år lovet han bot og bedring, ettersom han skal bli far. Mannen lovte at den kriminelle løpebanen var over. Det holdt imidlertid ikke lenge.

– Det er en som har vært aktiv i mange år. Han har vært straffet tidligere, men er blitt kjent utilregnelig, så de siste årene har han ikke vært mulig å straffe. Vi håper regelverket endres for å håndtere mennesker som i dag ikke kan straffes, sier Darell.

– Skjønner du at folk blir forbanna når noen får operere på denne måten?

– Jeg skjønner at folk har en følelse av å ikke strekke til. Vi kjenner på det samme. Det er en oppgave for lovgiver å utforme regelverk samfunnet ønsker. Det er vårt viktigste motiv. Vi har et regelverk som ikke er fullkomment, sier politimesteren.

De siste dagene har det kommet mange trusler mot mannen. Det er ikke noe politimesteren ønsker.

– Folk bør la være å rette trusler. Han har også et rettsvern. Vi kan like det eller ikke, men slik er det. Vi skal også ivareta hans sikkerhet, og har det med oss, sier Darell.

– Tar dessverre tid

Varaordfører i Alta Ronny Berg (Frp), tok saken opp med departementet tidligere i år.

Svaret var at det dessverre ikke finnes reaksjonsformer overfor mannen, men at justisdepartementet jobber sammen med Helse- og omsorgsdepartementet for å løse problemet.

Berg har selv fått flere henvendelser i sosiale medier fra folk som ønsker å ta rede på mannens identitet.

– Dette er en sak som justisministeren har tatt tak i. Dessverre tar det tid å endre lover, sier varaordføreren.