I hovedutvalget for oppvekst og kultur mandag, kom det frem at administrasjonen i Kaiskuru utreder alternativer med både å beholde eksisterende gymsal, og å bygge ut spilleflate. Utbygging av spilleflate er vedtatt av kommunestyret i fjor.

– Må bare få spaden i jorda

Bengt Rune Strifeldt (Frp) reagerer sterkt på at kommunestyrevedtaket ikke følges opp.

– Kommunestyret har gjort et vedtak. Jeg synes det er merkelig at man skal utrede å ikke bygge. Her har vi i Frp kjempet for spilleflate over lang tid, og fått gjennom et vedtak. Jeg mener man bare bør komme i gang og få spaden i jorda. Alt ligger tilrette for å begynne å bygge der oppe, sier Strifeldt.

Han ønsker også å dimensjonere for å ha skolebygg oppå hallen.

– Det er en svært hensiktsmessig løsning, og alt ligger tilrette, sier han.

– Mer enn nok med Finnmarkshallen

Rådmann Bjørn-Atle Hansen avviser imidlertid at det blir noen utbygging i nærmeste fremtid.

– Vi må se dette i sammenheng med skoleutbyggingen. Nå skal vi utrede flere alternativer i Kaiskuru, og så får vi se hva sluttsummen ender på. Vi har også mer enn nok å få gang utbygging av Finnmarkshallen. Det blir krevende nok. Finnmarkshallen blir nærmere dobbelt så dyr som budsjettert, sier Hansen.

Han gjør det klart at man må se bygningsmassen i Kaiskuru i sammenheng, og utrede med tanke på hva som skal skje i forbindelse med skolestruktursaken.

Alternativene er å beholde barnehagen der den er og bygge ut skolen, eventuelt å bygge ny barnehage og bruke arealet der til skole.

– Dette må avklares samtidig med spilleflaten. Vi kan ikke ha en klatt her og en der, og så blir det dobbelt så dyrt, fastholder Hansen.

– Kan ikke bare bygge i vei

– Men er ikke det vedtatt i fjor at man skal bygge spilleflate?

– Jo, det er det, men nå får formannskapet se investeringsporteføljen. Jeg må sørge for at Alta kommune blant annet har økonomi til å bygge omsorgssenteret. Vi kan ikke bare bygge i vei og si at det går greit til neste år, mener rådmannen.

– Hvor har du fått signaler om å vente med dette?

– Det er jo kommunestyrets vedtak i juni som er bakgrunnen. Kommunestyret har fattet et vedtak i forhold til skolestrukturen som vi skal følge opp, sier Hansen.

Han tror det vil ta relativt lang tid før man får alle innsparinger på plass.

– Det må bygges to nye barnehager og Kaiskuru og Aronnes må stå ferdig. Vi må tilpasse så godt vi kan innenfor dagens struktur, sier Hansen.

– En realistisk mann

Strifeldt kjøper forklaringen til rådmannen.

– Det er den nye skolestrukturen som påfører oss disse utgiftene, det skal blant annet bygges en vei mellom Kaiskuru og Saga. Nå frykter jeg at omsorgssenteret ryker. Rådmannen setter på bremsa. Jeg klarer ikke å se hvordan denne strukturen skal gi innsparinger, og har forståelse for at Bjørn Atle bremser opp. Han er en realistisk mann, mener Frp-toppen.

– Så du mener det er greit at man venter med spilleflate?

– Nei, det er ett år siden den er vedtatt, og den bør bygges, men vi ser at det i ettertid er fattet et vedtak om skolestruktur som slår beina under økonomiplanen, svarer han.

Kommunalleder Mads Stian Hansen, sier at å ikke bygge hallen i Kaiskuru, er et ikke-tema, men at man kanskje må bygge den et annet sted, dersom tomteforholdene vanskeliggjør det.

– Vi må se dette i sammenheng og utrede saken, sier Hansen.

Foreløpig er investeringene rundt skolestrukturen beregnet til 200 millioner, uten veien fra Kaiskuru til Saga.

– Det er et grovt overslag og et usikkert tall, sier Hansen.

Ikke ny debatt

Hovedutvalgsleder Trine Noodt, gjør det klart at hun ikke er interessert i noen ny skoledebatt.

– Selv om andre som tapte forsøker på det, fortsetter vi arbeidet. Nettopp denne strukturen gjør at investeringene er på et minimum, sier Noodt.

– Hvorfor er ikke kretsgrensene endret ennå?

– Det må ut på høring. Til neste skoleår skal vi ha alt klart.

– Er du fornøyd med fremdriften fra rådmannen i denne saken?

– Administrasjonen har sagt at de arbeider så raskt de kan med denne saken. Vi ønsker selvsagt at det skal gå fortere og at man kommer i gang, sier hovedutvalgslederen.