Hammerfest Ap slår ring om vraket fylkesråd.

En enstemmig nominasjonskomité i Finnmark Ap valgte i sitt første listeutkast  å vrake Hammerfests toppolitiker Grethe Ernø Johansen.  Leder i Hammerfest Ap, John Wahl, mener at siste ord ikke er sagt om den saken.

– Slik jeg har tolket stemningen i styret, og i Hammerfest Ap, er ikke kampen for å få Grethe inn på lista over. Mitt råd til styret og medlemsmøte 13. oktober blir at vi skal kjempe for å få både Grethe Ernø Johansen og Tommen Hermo høyt på listeforslaget.

For mange tabber

Ernø Johansen startet perioden som fylkesråd for samferdsel og næring, men har gradvis blitt strippet for arbeidsoppgaver og også fylkesrådtittelen.

Da det tidligere ble klart at fritaket for arbeidsgiveravgift i Finnmark for transport, energi og deler av finansnæringen falt vekk, lovte regjeringen kompenserende tiltak.

Under politisk ledelse av Ernø Johansen klarte aldri Finnmark fylkeskommune å legge fram en prioritering over prosjektene. Ernø Johansen ble dermed sittende med ansvaret for at det geografiske området rundt hjembyen fikk prosjekt for 88 av totalpotten på 113 millioner kroner, og at farleden inn mot privateide Polarbase får blir utbedret for nærmere 50 millioner kroner.

Mitt ansvar

Leder i nominasjonskomitéen, Leif Astor Bakken fra Bygøynes, bekrefter overfor Altaposten at Ernø Johansen ikke passet inn i lederteamet de vil bygge lista rundt.

– Komitéen er enstemmig, men jeg som leder tar ansvaret. Vi er forberedt på at det vil komme reaksjoner på listeforslaget, sier Bakken.

Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen trakk seg som leder av komitéen bare dager før offentliggjøring av listeforslaget.  Det blir satt i sammenheng med posisjonen til Erna Johansen, men også nomineringen av Bente Haug som fylkesvaraordførerkandidat. Det siste er svært lite populært i Hammerfest.

– Jeg er glad, men også ydmyk for tilliten for egen del. Samtidig er jeg svært glad for at det er unison oppslutning rundt Runar Sjåstad som fylkesordførerkandidat. For egen del er jeg fullstendig klar over at ingenting er avgjort så tidlig i prosessen, sier Bente Haug til Altaposten.

Nominasjonskomiteens listeforsalg:

1. Runar Sjåstad, Vadsø

2. Bente Haug, Alta

3. Remi Strand, Vardø

4. Sylvi Jane Huseby, Hammerfest

5. Ulf Ballo, Tana

6. Ragnhild Kaski, Sør-Varanger (AUFs 1. prioritet)

7. Jan Olav Evensen, Lebesby

8. Ragnhild Vassvik, Karasjok

9. Bjørn Johansen, Sør-Varanger (LO pri)

10. Aina Borch, Porsanger

11. Geir Ove Bakken, Alta

12. Kari Lene Olsen, Nordkap

13. Tarjei Jensen Bech, Hammerfest (AUFs 2. pri)

Øvrige fra Alta:

22. Jasmine Brix, Alta

33. Ronny Wilhelmsen, Alta