– Torsdag denne uka tar vi med eldre, og andre som trenger en oppmuntring, på Riksteaterets humormusikalen «Norsk reisning». Her vil Espen Beranek Holm, Elisabeth Moberg, Monica Hjelle og Teodor Janson kaste et skråblikk på nordmenn og norsk historie. Men først ut er en tur på sykehjemmet på Elvebakken i morgen, hvor vi skal spille kort og andre spill med de eldre. Og snart skal vi ha opplæring på nettbrett og smartmobil for de som ønsker det, sier Stine Søderholm.

Viktig læring

De fleste husker nok valgfagstimer med spansk, tysk eller fysisk aktivitet og helse. Men ved oppstart i 9. klasse i år har de rundt 90 elevene på trinnet fått mange muligheter til å velge nye valgfag. Da «Innsats for andre» dukket opp på lista, slo hele 33 av elevene til. Og ikke overraskende når det gjelder omsorgsaktiviteter, var det fleste jenter som meldte seg.

– Ikke bare flest, men kun jenter. Det var en gutt med i starten, men han følte seg nok veldig alene og byttet til et annet fag. Interessen har vært helt enorm. Da vi hadde første time og elevene skulle lage seg en temaliste, satt vi igjen med fem A4-sider med ideer. Helt fantastisk, slår lærer Grethe-Lill Vikdal Eriksen fast.

På Utdanningsdirektoratets hjemmeside omtales formålet med faget på følgende måte:

«Valgfagene skal bidra til at elevene, hver for seg og i fellesskap, styrker lysten til å lære og opplever mestring gjennom praktisk og variert arbeid».

Ut i «felten»

Allerede i morgen setter «jentegruppa» i gang med å lyse opp hverdagen for noen som trenger et besøk. Først ut er Elvebakken sykehjem. Men det blir også andre møter med ekte mennesker «ute i felten».

– Det store blir jo turen til kultursalen og opplevelsen med Riksteateret. Vi har fått 38 billetter og vi bruker 20 av dem på mennesker som trenger en god opplevelse. Vi blir med og skal forsøke å ordne med transport og det hele, forteller Ingvild Søreng. Sammen med klassevenninnene Rikke Daljord Johansen, Frida Hågensen, Stine Søderholm og Vanja Wirkola Danielsen gleder hun seg til å glede andre.

– Det skal bli så artig å gjøre noe godt for noen som trenger det, sier hun.

Mange ideer

9. klassingene har bestemt seg for å dele seg inn i tre til fem grupper som tar turen ut i samfunnet og på den måten får oppleve hvordan folk der ute har det. Gjengen avslører at de har mange ideer for hvordan de skal få folk til å smile både under et slikt besøk, og etter at ungdommene har dratt tilbake til skolen.

– Opplæring på nettbrett og mobil synes vi er en god idé. I tillegg er målet å prøve oss med fotball-SFO, bingoturnering på Vertshuset eldresenter, kaker, boller, kortspill og andre typer spill, ramser Frida Hågensen opp.

– Det er en fantastisk kreativ gjeng, roser lærer Vikdal Eriksen.

Gleder seg til responsen

14-åringene er veldig spent på responsen.

– Vi er ikke bare ute etter å glede eldre, selv om en god del av aktiviteten går i den retningen. Fotball-SFO på en skole er på en måte i den andre enden av skalaen, forteller jentene.

Men også praktisk arbeid er viktig innhold i faget.

– Vi ser for oss at enkelte trenger hjelp med mer hverdagslige oppgaver. Vi er ikke fremmed for å ta i et tak med hagearbeid, snømåking, handling eller følge til frisøren. Vi håper de som trenger det, ber oss om hjelp. Det er bare å ta kontakt, oppfordrer jentegjengen.