Altaposten har tidligere omtalt saken om en altamann (26) som har blankofullmakt til å være kriminell.

Mannen har vært knyttet til et utall saker, og hver gang er resultatet det samme, politiet må slippe ham fri før han får sonet en eneste time i cella.

Årsaken er en rettspsykiatrisk vurdering. Høyesterett har klart presisert at utilregnelige personer ikke kan verken pågripes eller varetektsfengsles.

26-åringen ble imidlertid endelig tatt, da han gikk for langt i april og rettet trusler mot kommuneoverlegen. Han ble da lagt inn til tvunget psykisk helsevern.

Mannen lovte bot og bedring og ville starte et nytt og bedre liv, uttalte han til Altaposten i april, etter at han var innlagt på institusjon.

– Huseiere i Alta har faktisk sendt betalte torpedoer etter meg og det bekymrer meg klart. Og sånn sett forstår jeg dem. Hva som kan skje med meg bekymrer selvsagt. Jeg håper å unngå lynsjing. Grunnen til at jeg uttaler meg i avisa er at jeg ønsker å være åpen, og jeg håper å kunne gå på gata uten frykt for at noen skal «ta meg». Jeg ber en ny sjanse og tror derfor det er viktig at også jeg kan få sjansen til å fortelle min side av saken. Både for å skape forståelse men også så dette kan fungere som en advarsel for andre unge, sa han da til Altaposten.

Forsøktet lyktes imidlertid ikke. Mannen er nå på frifot igjen, og knyttes allerede til flere straffbare forhold. Den store frustrasjonen på lensmannskontoret er at han fortsatt ikke kan straffes og ikke pågripes.

Knyttes til frekt tyveri

26-åringen har blant annet fått flere kredittkort i hendene, etter at han på en bensinstasjon ble gjenkjent etter et frekt tyveri.

Mannen gikk inn på bensinstasjonen og sa han lurte på om han hadde glemt kortet sitt. Han fikk se igjennom bunken som ble oppbevart på stasjonen, og sa at ingen av kortene var hans.

– Han fulgte imidlertid med, og da den ansatte så vekk, stakk han hånda bak disken og tok med seg aller kortene. Han ble gjenkjent på overvåkningsvideo, sier lensmann Øyvind Lorentzen.

– Lever inn

Han advarer nå og ber alle butikker og bensinstasjoner som oppbevarer kort om å snarest levere disse inn til banken, og ikke oppbevare dem i butikkene.

– Gjenglemte kort er også et verdipapir. Man bør ikke la disse ligge igjen på virksomhetene, men levere dem inn snarest, oppfordrer lensmannen.

Mannen mistenkes også for flere andre straffbare forhold etter at han kom ut fra institusjonen, blant annet tyverier og innbrudd.