Japanske Mitsubishi Corporation bekrefter i en pressemelding mandag morgen at de ønsker å kjøpe det norske oppdrettsselskapet Cermaq, som blant annet har avdelingskontor i Alta. Ifølge pressemeldingen vil budet bli på 96 kroner per aksje, hvilket verdsetter selskapet til 8,88 milliarder kroner.

– Tilbudet reflekterer den finansielle og strategiske verdien av Cermaq og innebærer en attraktiv tilbudspremie for aksjonærene. I tillegg er Mitsubishi Corporation en strategisk og industriell eier som vil bidra til å styrke Cermaqs tilstedeværelse i viktige asiatiske markeder. Sammen vil Cermaq og Mitsubishi Corporation bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, godt posisjonert for videre bærekraftig vekst, sier styreleder i Cermaq ASA, Rebekka Glasser Herlofsen i pressmeldingen.

Forblir i NorgeMitsubishi Corporation opplyser at de vil bygge videre på Cermaqs nåværende organisasjon og ansatte, og Cermaqs hovedkontor vil forbli i Norge.

I en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet heter det at Cermaq er innstilt på å selge aksjene til Mitsubishi.– Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring har global synlighet, rekkevidde og anerkjennelse, sier næringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.Hun tar høyde for at staten kan komme til å selge til noen som kommer med et bedre tilbud enn japanerne.– Departementet påpeker at staten, på ethvert tidspunkt før utløpet av tilbudsperioden, kan beslutte å selge statens aksjer i Cermaq ASA til en annen kjøper eller tilbyder hvis det fremsettes et tilbud på aksjene i selskapet som departementet etter eget skjønn finner mer attraktivt enn tilbudet fra Mitsubishi Corporation og som det mener gir økt verdi for aksjonærene, heter det i pressemeldingen fra departementet.