Nordnorsk økomatpris for 2014 går til Toril Bakken Kåven, Nordlysmat AS i Alta. Prisen ble utdelt av fylkesmannen i Troms, Bård Pedersen, under SMAK – den nordnorske matfestivalen i Tromsø 19. september.
– Jeg er kjempestolt og ydmyk, dette var utrolig artig. Dette viser at også landbruksmyndighetene ser det arbeidet som legges ned i utmarksnæring, og det er jo utrolig flott, sier Toril Bakken Kåven til Altaposten.
Det er vanskelig å drive økologisk, men det har aldri vært noe alternativ for henne å ikke gjøre det.
– Når man samtidig skal være innovativ og tilby nye produkter, blir det hele ganske komplisert, sier hun.
– Å få denne prisen er en stor og viktig anerkjennelse for oss. At prisen i tillegg er på 50.000 gjør at vi kan starte viktig produktutviking, og håpet er at vi i løpet av neste år kommet ut med minst ett spennende nytt produkt, forteller hun optimistisk.
Andre gang
Det er andre gang fylkesmennene i Nord-Norge deler ut Nordnorsk økomatpris. Formålet er å synliggjøre økologisk mat fra landsdelen. Prisen skal gå til en person, organisasjon eller virksomhet som har gjort en spesiell innsats for å fremme produksjon eller bruk av økologisk mat i eller fra landsdelen.
«Torill Bakken Kåven får prisen for sitt arbeid med Nordlysmat som er en foregangsbedrift på produksjon av spennende og nyskapende økologiske produkter, og for sitt engasjement for å få flere til å drive økologisk og i takt med naturen», heter det i begrunnelsen.
Kåven startet bedriften Nordlysmat i 1998. Bedriften baserer seg på bruk av utmarksprodukter som ville urter og bær, som videreforedles til urteoljer, urteeddik, geleer, chutneys og drikker. I tillegg raker hun egenfisket røye.