32-åringen, også kjent fra Robinsonekspedisjonen på TV3, kommer til Alta torsdag i neste uke for å fortelle sin historie. Heierdal, som er tilknyttet Antidoping Norge, besøker Alta videregående skole på formiddagen, før han skal ha et åpent foredrag i Alta gamle kino klokka 19.00 samme kveld. Heierdal sier til Altaposten at han først og fremst henvender seg til ungdom.

–  Det er fordi jeg skulle ønske jeg hadde hatt noen som fortalte meg om medaljens bakside da jeg var ung, forklarer han.

Var fotballgutt

Heierdal havnet i dopinghelvetet som 17-åring.

– Jeg var fotballgutt i utgangspunktet, men da fysikken ikke strakk til begynte jeg med styrketrening på et studio hvor det var veldig liberal holdning til doping, forteller han.

Etter først å ha opplevd kicket og den berusende følelsen av uovervinnelighet, begynte nedturen. Depresjon, kriminalitet og ensomhet var hverdagen. Heierdal stoppet ikke opp før han gikk på en kjempesmell, og etter å ha sett kamerater få ødelagt livene sine fysisk, mentalt eller ved selvmord.

– Jeg kjenner folk som både har fått hjertestans i 20-årene og som har tatt selvmord, sier Heierdal.

– Hvor utbredt er doping i idretten?

– Man anslår tre prosent av hele befolkningen.

Calvin Klein-kroppen

Selv om bruk, besittelse og erverv av dopingmidler ble forbudt ved lov 1. juli 2013, er det mange som fortsatt fristes av snarveien til muskler. Heierdal mener de finnes overalt. Også på treningssentre hvor man normalt ikke forventer dette, som på Spenst eksempelvis.

– Mange går under radaren fordi de bruker stoffer som ikke er så sterke og dermed ikke får så store muskler som man kunne se på 80- og 90-tallet. I dag jakter de Calvin Klein-kroppen.

–  Er det slik at de tror at det ikke er så farlig, siden stoffene er mildere?

– Det er en utbredt misoppfatning. Faktum er at bivirkningene er akkurat like store, selv om virkningen er mindre. Så selv om ikke alle rammes like hardt, vil alle måtte betale tilbake. Det er som å tegne kontrakt med djevelen.