I dag er klinikken både trangbodd og i dårlig teknisk forfatning. Det førte til at fylkespolitikerne prioriterte nytt bygg. De droppet dermed en kostbar oppussing. Nettopp flikking på det gamle bygget var noe de ansatte syntes var en dårlig ide.

Ut på anbud

Planleggingen av det nye tannklinikkbygget i Kautokeino er på det nærmeste ferdig og klinikksjef Ann-Kristine Sara Bongo håper anbudspapirene kan være klare i løpet av neste uke.

– Det er meningen vi skal kunne ta det første spadetaket allerede i oktober, men om det holder i forhold til å få inn anbud på bygget eller om det blir en liten forsinkelse, er for tidlig å si. Vi gleder oss imidlertid stort til å flytte inn i ny tannklinikk neste høst, sier klinikksjefen.

– Tror dere de to bevilgningene på 15 millioner hver er nok til å skaffe dere ny klinikk?

– Vi har planlagt ut fra at 30 millioner skal holde, og vi har helt bestemte planer for å holde oss innenfor budsjett. Blant annet tar vi en hel del av utstyret fra den klinikken vi driver nå med inn i det nye bygget, sier Bongo.

Seks ansatte

Tannklinikken i Kautokeino har nå to samisktalende tannleger. Foruten klinikksjef Bongo arbeider også Evie Charlotte Alseth Valio som tannlege ved klinikken, som i tillegg har to og en halv sekretærstilling og en tannpleier.

– I dag er det svært trangt i vår klinikk, vi ser derfor fram til å få ordentlige lokaler. Vi rett og slett gleder oss til det, sier klinikksjefen.

Hun mener det er grunn for å takke politikerne som har stått på, nær sagt med nebb og klør, for at Kautokeino skulle få sin nye tannklinikk.

– Det er også grunn til å rose fylkestannlege Torill Lauritzen, som har stått på sammen med oss for at vi skulle få nye lokaler, sier tannklinikksjef Ann-Kristine Sara Bongo til slutt.