– Etter telling av fisken i merden hvor det rømte fisk fra, er det 37.000 laks Grieg Seafood foreløpig ikke kan redegjøre for. Forklaringen er så langt skarven har tatt mye smålaks i nota tidligere, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet, Sigurd Richardsen til Altaposten.

Kan ha skjult rømming

Det skulle opprinnelig vært rundt 90.000 laks i merden, hvor det under lossing til brønnbåten ved selskapets lokasjon i Loppa ble oppdaget en rundt to meter lang flenge i merden, godt under vannlinja.

I dag åpnet Fylkesmannen i Finnmark for gjenfiske med garn med maskevidde over 65 millimeter i sjøen, også i Altafjorden, pluss at det åpnes for fiske med fire kilenøter i munningen av Altaelva.

Richardsen i Fiskeridirektoratet mener det er viktig å komme til bunns i saken.

–  Det er i beste fall dårlige rutiner som gjør at selskapet ikke tydelig kan vise til hvor mye fisk som har dødd, eller hvorfor det ikke er satt inn bedre tiltak for å hindre at skarv og andre predatorer kommer til og får ta laks i merdene, sier han.

– Grieg seafood meldte først i fra om en «mindre rømming». Hva tenker du om denne benevnelsen og signalet det sender ut til hobbyfiskere i nærheten?

– Det er uforståelig. Selv om vi ikke kjenner det nøyaktige antallet fisk som faktisk har rømt, kan vi uansett si at dette ikke er snakk om en liten rømming, svarer Richardsen.

Enorme rømminger

Siden 2001 er det meldt inn rømming av like over  fem millioner oppdrettslaks i Norge. Mange mener at mørketallene er store.

I 2005 mistet Grieg seafood Finnmark 95.000 laks i 2-4-kilos størrelsen ved Simanes i Altafjorden. I ettertid ble cirka 5000 fisk gjenfanget. Det utgjorde bare cirka fem prosent.

Og nettopp Grieg seafood kommer dårligere ut enn andre i bransjen i statistikken for innrapporterte rømminger til Fiskeridirektoratet.I tillegg vedtok selskapet i fjor en foretaksbot på 2,3 millioner, pluss at produksjonssjefen ble dømt for triksing med tall, grunnet dårlige rapporteringsrutiner.

Her er tallene for rømt oppdrettslaks og ørret i Finnmark fra 2006 til 2014, basert på innrapporterte tall til Fiskeridirektoratet. Størrelse for fisken i antall kilo i parentes:

Sjokkert

I Alta laksefiskeri interessentskap, er daglig leder, Tor Erland Nilsen sjokkert over nyhetene fra Loppa.

– Da vi hørte at opp mot 15.000 laks kunne være på rømmen, synes vi det var et høyt tall. Det er fem ganger så mange laks som tas i Altaelva hvert  år. Men når det reelle tallet kan være opp mot 37.000, er det hårreisende. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Grieg Seafood bør i alle fall utbetale en skikkelig dusør per fisk som fanges, slik at folk fristes til å fiske opp så mye av denne laksen som mulig, sier Nilsen.

Han er veldig skeptisk til at det nå ligger et forslag om å øke biomassen for oppdretterne med ytterligere fem prosent.

– Denne saken bør få myndighetene på andre tanker, sier han kort.

Grieg Seafood varsler at de gir kroner 500 per fanget laks.

– Med bakgrunn i denne pressemelding, samt rømming av laks fra vårt anlegg i Øksfjord sist uke utbetaler Grieg Seafood Finnmark kr 500 pr oppdrettslaks som blir framvist fra og med 18.09.2014, opplyser selskapet i en pressemelding.

De påpeker at alt fiske må utføres i henhold til Fylkesmannens retningslinjer og til enhver tid gjeldende regelverk. Garnfiskere må forholde seg til forskrifter, registrere seg og bli godkjent av Fylkesmannen før fiske starter.

– Det er opprettet mottaksstasjoner på Kræken i Øksfjord (Griegs landsbase) og ved, Kjeldsbergveien 8 (Skaialuft) i Alta. Disse mottaksstasjonene vil være merket. Mottakene vil være åpent alle dager fra kl. 15.00 - 20.00 frem til 30.09.2014, opplyser Grieg Seafood.

Fiskerne må kunne framvise fangst ved mottaksstasjonene for veiing, uttak av skjellprøver samt hodekutting samtidig som nødvendig registrering av personalia i forbindelse med utbetaling.

– Grieg Seafood Finnmark ønsker at så mange som mulig deltar i fisket, melder selskapet.