I gangen, før et møte med NHO Finnmark, tok bedriftseier og Ap-politiker Ole Steinar Østlyngen et oppgjør med varaordfører Ronny Berg. Årsaken var at Berg i går la ut lenker på Finn.no for å vise prisforskjeller mellom Østlyngens Alta Motorsenter og forhandlere sørpå.

Bør ikke undergrave

Østlyngen ga klar beskjed om at han har 35 mann i arbeid som trenger lønn, og den virksomheten mener han varaordføreren bør la være å undergrave i sosiale medier.

– Ja, jeg tok et oppgjør med han. Man må sammenligne på riktig grunnlag. Er det store prisforskjeller, er det ikke samme bil, eller forskjeller i utstyr. Ronny må gjerne kjøpe biler og campingvogner sørpå, men han trenger ikke å holde på på den måten. Det så jo ut som han satt hele kvelden i går og søkte på Finn, sier Østlyngen.

– Tragisk at lokale må gi tapt

Han mener det er viktig å støtte lokalt næringsliv.

– Man kan jo i teorien handle alt på nett, men de fleste har sikkert en kompis som jobber i en butikk og man ønsker skal ha jobb videre, sier Ap-politikeren.

Han viser til hva som skjedde med Bohus, og tror Ikea må ta mye av skylden. Som billforhandler har han selv marginer på mellom 3 og 5 prosent,sier han.

– Jeg synes det er tragisk når lokale bedrifter går under. På en bruktbil til 500 000 kroner, tjener vi 25 000. Det er ikke store marginer. I tillegg kommer våre kunder tilbake, og vi må kanskje rette feil som oppstår, og låner ut bil. Alt dette koster, og det får du ikke med når du handler i Oslo, påpeker han.

– Skaper ringvirkninger

Østlyngen viser også til ringvirkninger.

– Kjøper man en sofa hos Frode Rønquist på Møbelringen, så kjøper kanskje han en bil hos oss, og så får en av selgerene provisjon, og skal pusse opp. Da kjøper han maling hos Ek. For eksempel. Man holder pengene lokalt, og det gir ringvirkninger, sier han.

Kritikken gikk ikke nevneverdig inn på Berg. Han fastholdt i diskusjonen at han kun hadde forsøkt å synliggjøre forskjeller hos Østlyngen og forhandlere sørpå.

– Ole Steinar sa vel at varaordføreren hadde med å holde kjeft om prisforskjeller. Det var vel vanskelig for han å forsvare at man var faktabasert, sier Berg.

Han oppfattet at Østlyngen var sur, og syntes det var rart at han valgte å ta oppgjøret i forkant av et møte.

– Når det er opp til 60 000 kroner i prisforskjell, så er det mye. Man vurderer egen økonomi også når man gjør slike innkjøp, sier Berg.

– God ideologi

– De aller fleste har nok et ønske om å handle lokalt, men Ole Steinar kan ikke si at fordi han har 35 ansatte, skal jeg betale 40-60 000 kroner ekstra. Jeg er glad for alle arbeidsplasser i kommunen, men det er ikke et argument i seg selv.  Det blir skivebom.

– Men han peker jo på ringvirkninger lokalt?

– Ideologien og tanken er god. Men da lurer jeg på om Ole Steinar selv betaler ekstra for å handle lokalt. Jeg regner med at hans bedrift også vil ha det billigst mulig, sier Berg.

Han har selv handlet bil utenfor Alta for to år siden, men sier han tar alle servicer hjemme, utenom en han har tatt i Sverige. Det tror han gjelder mange.

– Jeg kjøpte bilen der da jeg ikke fant samme bilen i Alta til den prisen, men tar service i Alta. Det tjener de lokale forhandlerne på. Jeg tror kanskje Ole Steinar ble sur fordi han ble avkledd med et konkret eksempel. Selv om jeg er varaordfører kan jeg ikke løpe rundt og kreve at alle skal handle lokalt, sier Berg.