– Hovedutvalgsleder Grethe Ernø Johansen sier at hun ikke har lagt fram noen prioriteringer på møtet i Tromsø 1. juli, slik departementet hevder, og det må vi tro henne på. Etter min oppfatning er det nå opp til departementet å dokumentere at de faktisk har fått ei prioriteringsliste fra fylkeskommunen, sier leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen.

Ikke involvertEtt av tiltakene som regjeringen nå gir grønt lys for, er Kystverkets utbedring av farleden inn mot Polarbase i Rypefjord,  et prosjekt som har en pris på 48 millioner kroner i denne omgang, men som neppe fullfinansieres før i 2017. Kritikerne mener at prosjektet er i direkte konkurranse med prioriteringen av slitne fylkesveier.

– Jeg aner ikke hvordan dette prosjektet er kommet inn. Det jeg kan bekrefte, er at jeg som leder i Finnmark Ap ikke har vært kjent med en slik prioritering fra Finnmark. Samtidig mener jeg at utbedring av farleden langs kysten er like naturlig infrastruktur som vei og flyplass. Tiltaket kommer selvsagt næringslivet til gode, men er en offentlig oppgave. Derfor har også prosjektet vært inne  i NTP, klargjør lederen i Finnmark Arbeiderparti.

– Har andre i ledelsen av Finnmark Ap vært involvert i prioriteringene?

– Ikke som jeg kjenner til. Meg bekjent var ingen i styret i Finnmark Ap involvert i, eller kjente til noen prioriteringsliste, da fylkeskommunen møtte departementet.

Ute av kontrollHun innrømmer at prosessen har vært helt ute av kontroll, og at den demokratiske forankringen har vært helt fraværende.

– Fylkeskommunen var invitert av departementet til å komme med sine prioriteringer. Den-ne saken burde vært behandlet i hovedutvalget først. Tidsfristen var kort og det var som- mer og ferietid. Et alternativ kunne vært telefonmøte, men uansett burde vi fått til bred involvering.

Når prosjekt for 2016 og 2017 skal prioriteres, er Olsen glad for at fylkesordføreren har lovet en grundig og bred prosess som skal rundes av med at prioriteringene behandles i fylkestinget.

Helt uproblematiskSamtidig som saken har hatt høy temperatur i avisspaltene og på nettet, har de personlige omkostningene vært store. Søkelyset på beslutningstakere med adresse Hammerfest har vært betydelig. Hovedutvalgsleder Grethe Ernø Johansen er sykmeldt og i går kom beslutningen om at nestleder i fylkespartiet, Alf E. Jakobsen, trakk seg som leder i nominasjonskomitéen.

– Jeg kjenner Alf gjennom mange år. Han er uhyre lojal, har høy integritet og vil forebygge spekulasjoner om en uheldig dobbeltrolle  i forhold til sin posisjon som ordfører i Hammerfest. Derfor velger han å tre ut som leder av nominasjonskomitéen, noe jeg har stor forståelse for.