Den lille elva som renner ut i Kåfjordbotn var ikke interessant for Alta Kraftlag, som ikke orket å søke konsesjon.

– Da konsesjonene ble lyst ut vurderte vi rundt 45 elver i vårt nærområde, og Sivertelva tok vi tidlig ut. Den er liten og gir lite kraft i forhold til kostnaden ved utbygging, sier Per Erik Ramstad, direktør i Alta Kraftlag.

Kraftlaget bygger i stedet ut Møllelva i Kåfjord. Fra før har kraftlaget bygd ut Mathiselva, også denne elva renner ut i Kåfjord.

35 millionerNå skal det lille kraftverket Blåfall fra Lysaker i Oslo bygge ut Sivertelva. Det koster omlag 35 millioner.

–  Vi er ikke kommunalt eid, så vi er nødt til å tjene penger. Men det blir en kostbar utbygging, innrømmer daglig leder i Blåfall, Arne Jakobsen.

At Alta Kraftlag ikke har vært interessert, mener han ikke er så merkelig.

– Det er ikke alle som kan søke konsesjon. Det er vi som har fått til en avtale med grunneierne, hevder Jakobsen.

Når dette kraftverket eventuelt er på plass og i drift, vil Kåfjord huse tre småkraftverk, der kraftverket i Møllelva blir det største.

I tillegg til å produsere strøm, poengterer Jakobsen at firmaet hans vil skape arbeidsplasser i utbyggingsfasen.

– Det vil komme lokale entreprenører til gode. I tillegg kommer eiendomsskatteinntektene, sier Jakobsen, som forteller at Blåfall har seks kraftverk i Norge og to under bygging. Sivertelva vil være det nordligste.

Søker ikke på altRamstad i kraftlaget sier at det ikke bare er størrelsen på Sivertelva som ble vurdert da elva ble forkastet. – Vi søkte samtidig om konsesjon på Møllelva, pluss at vi har flere anlegg i nærheten, blant annet i Langfjorden og innerst i Kåfjord. Det er en vurdering vi gjør at vi ikke søker på alle elvene i et område, forklarer direktøren, som bekrefter at dette også er et omdømmespørsmål – samt at det handler om samarbeid med berørte parter. Ikke minst reindrifta.