– Vi har en avtale for denne perioden som fordeler verv og posisjoner mellom Ap og SV. Den er ikke datostemplet og vi  forventer at Ap overholder avtalen ut perioden. Når vi nå måtte gå til Høyre for å sikre SV plass i forliksrådet, synes jeg det er litt pinlig og flaut. Ikke for oss i SV, men for Ap, sier leder i Alta SV, Tommy Berg.

Otto ut av kraftlagetSom bakteppe for irritasjonen i SV mot storebror på den røde siden i kommunestyret, hører det med at SV-nestoren i Alta, Otto Aas, ble kastet ut av styret i Alta Kraftlag på årsmøtet i vår. Aas har vært styremedlem og sterk forsvarer for Alta kraftlag siden først på 2000-tallet. Nå ble han skiftet ut med Bodil Mannsverk, selv om SV hadde fått klare signaler fra lederen i valgkomiteen, tidligere Alta-ordfører Geir Ove Bakken, om at SV skulle få beholde sin posisjon i kraftlagsstyret.

– Otto har gjort en meget god jobb i styret og det var ingen saklig grunn til å skifte han ut, heller tvert om. For ettertiden ser vi at det ikke holder med muntlige avtaler, men at alt ned til minste detaljnivå må være spesifisert i en skriftlig samarbeidsavtale, klargjør Tommy Berg.

Etter årsmøtet i Alta Kraftlag ser styret slik ut: Odd Arne Rasmussen (leder), Inger Lise Balandin (nestleder), Bodil Mannsverk (ny, Alta), Stein Thomassen (Loppa) og Liv Reidun Olsen (Kvænangen).

– Godt forhold til SVGruppeleder for Ap og favoritt til å bli partiets ordførerkandidat ved neste valg, Monica Nielsen, avviser at det er knute på tråden mellom Ap og SV.

– Vi føler ikke at det er samarbeidsproblemer. Tvert om er vi veldig godt fornøyd med samarbeidet. SV står oss nærmest i de aller fleste politiske saker. Et eksempel er da vi i siste kommunestyret satte fram fellesforslag knyttet til samarbeidsavtalen med de største byene i Nord-Norge, et forslag vi fikk full støtte for i kommunestyret. Det er mange eksempler på at SV og Ap har stått sammen og skapt endringer den siste tiden, påpeker Nielsen.

Knute på trådenSV-lederen synes ikke forholdet til Ap er like uproblematisk. Han er klinkende klar på at Ap ikke kan forvente at SV stiller opp som stemmekveg for Ap, og at et samarbeid må gå begge veier og være tuftet på et tillitsforhold. Striden om plassen i forliksrådet fikk begeret til å renne over.

– Nå er det ikke mye politikk i forliksrådet, men dette er bare et av flere utvalg og posisjoner hvor SV har fått sine representanter kastet ut. For SV som et lite parti, som er tynt representert i hovedutvalg, råd og underutvalg,er det viktig å beholde posisjonene som ble sikret gjennom samarbeidsavtalen med Ap, forklarer SV-lederen og legger til:

– Når en fra SV  går ut av et utvalg forventer vi at vedkommende erstattes av en fra SV.

Høyre hjalp SVStriden i mandagens kommunestyremøte sto om SV skulle få beholde posisjonen etter at medlem av forliksrådet Randi Holum (SV) hadde bedt om fritak. Også Espen Ottem (H) hadde bedt om fritak. Gruppemøtet i Ap gikk for å flytte opp vararepresentanten, slik at Paul Erling Andersen (Ap) ville få plassen SV hadde hatt i utvalget. Tommy Berg tok imidlertid kontakt med Høyres gruppeleder  Alex Bjørkmann og pekte på det urimelige i at SV ikke fikk erstatte Holum i utvalget.

– Løsningen ble at både Paul Erling Andersen og SVs Anita Håkegård Pedersen fikk fast plass i utvalget. Egentlig ga Høyre fra seg sin plass for at SV skulle bli representert, påpeker Berg.

Det er en virkelighetsoppfatning Ap er uenig i.

– Vi var også involvert i diskusjonen rundt forslaget som til slutt enstemmig ble vedtatt. Rett nok var gruppa av en annen opp