– Vi har solgt enorme mengder lusemidler denne høsten og produsentene har hatt trøbbel med å levere nok, sier Irene Pettersen ved Apotek1 Nordlys.

60 prosent resistentPreben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet bekrefter at salget har økt. Det vekker bekymring.– Vi gjorde en genetisk test for noen år siden og den viste at 60 prosent av lusa var resistent mot permetrin. Permetrin selges i Norge under navnet Nix og er mye brukt. Malation er et annet middel som brukes i Norge og det har faktisk vært utsolgt fra produsenten denne høsten. Foreløpig har vi ikke registrert resistens mot dette i Norge, men vi vet at dette er tilfelle i andre land, forteller Ottesen.

Lus året rundtSpørsmålet Folkehelseinstituttet nå stiller seg, er om det er oppdaget mer lus i Norge i høst, eller om folk bruker lusemiddel forebyggende.– Lusemidler bør bare brukes om man faktisk oppdager lus, sier Ottesen.Flere foreldre i Alta har nok opplevd å få skriv fra skolen eller barnehagen, med beskjed om at det er oppdaget lus blant barna. Ottesen mener foreldrene bør sjekke barna jevnlig, skriv eller ei.– Man skal selvsagt gi beskjed når det oppdages lus, men å sjekke barna bør man gjøre omtrent en gang i måneden, uansett om det er oppdaget lus ved skolen eller ikke. For på en skole er det lus året rundt, det blir bare ikke oppdaget så ofte, mener Ottesen.For å se etter lus, bør man ha lusekam og godt lys.– Det nytter ikke å bare plukke rundt med fingrene, sier Ottesen, som mener det finnes altfor mange myter om hodelus.

Mange myter– Mange tror det smitter fra klær, puter eller kosedyr, at lusa kan hoppe eller fly mellom hodene. Men lus smitter kun ved direkte hodekontakt, sier Ottesen. Hodelus oppdages ofte ved at det begynner å klø. Men da har man nok allerede klart å smitte mange, skal vi tro Ottesen.– Når man begynner å klø, har man sannsynligvis hatt lus i flere måneder allerede. Derfor mener jeg det ikke er nødvendig å sende barnet hjem fra skolen om det blir oppdaget lus. Da har barnet som regel hatt lus i kanskje et halvt år, så noen timer fra eller til har ingen betydning. Men barnet bør ikke returnere til skolen igjen før det har blitt behandlet, mener Ottesen.

Sender ut skrivVed Gakori skole er det, som på mange andre Alta-skoler, oppdaget lus etter skolestart.– Når vi får beskjed om at et eller flere barn har lus, sender vi ut et skriv. Dette må de foresatte underskrive, slik at vi vet at de har lest det og at de har sjekket barna, forteller rektor Unni Tollefsrud.Etter skriv og sjekk, får skolen bukt med problemet en stund, men så er det på'n igjen.– Oppfordringen er å sjekke barna jevnlig, sier rektoren.