Resolutt opptreden fra den uredde mannen reddet trolig huset fra å ta fyr, da stabburet ved siden av brant ned til grunnen. Det var naboene til familien Myrseth som gjorde sønnen i huset oppmerksom på at stabburet sto i full fyr. Brannvesenet var varslet, det samme var politiet, men det drøyde før brannbilen kom. Jack Isak Myrseth Hætta tok derfor vannbøtta fatt, og begynte å kaste vann på husveggen og terrassen slik at varmen fra stabburet ikke skulle føre til at boligen fatnet.

Ukjent årsak så langt– Vi er i oppstartsfasen av etterforskningen. Det er for tidlig å si noe om hva som kan være årsaken til at stabburet brente, sier politibetjent Runar Olsson ved lensmannskontoret i Kautokeino til avisa.

Han forteller at det vil bli foretatt undersøkelser på brannstedet mandag formiddag.

Ventet lenge på slukkingenAltaposten fikk i formiddag ikke tak i Myrseth Hætta for en kommentar til dramatikken, da han ikke svarte på vårt telefonanrop.

Stabburet, som sto knappe 10 meter fra husveggen, brant som knusktørr tennved, og flammene sammen med den kraftige vinden gjorde sitt til at husveggen var utrygg.

– Myrseth Hætta ropte fra trappa der han holdt på vannbøtta at han håpet brannvesenet ville komme snart, så ikke huset skulle ta fyr, og slik jeg oppfattet situasjonen tok utrykningen litt lenger tid enn hva det bruker når noe brenner midt i bygda, sier fotograf Johan Mathis Gaup.

Nærmere 20 minutterFotograf Gaup forteller at han kom til brannstedet like etter at politiet kom på plass. Etter dette gikk det ytterligere åtte til ni minutter før brannvesenet kom og startet slukkingen av stabburet i Suopatluohkka i Kautokeino.

Etter at stabburet var slukket, samlet flere av naboene seg. Johan Mathis Gaup forteller at naboene mente det hadde tatt lang tid før brannvesenet kom på plass og at det var begrunnet frykt for at huset til Myrseth Hætta skulle ta fyr da stabburet var overtent.

– Helt normal tidsbrukVakthavende brannbefal under utrykningen, Svein Solheim, avviser at det var noen som helst slags fare for huset. Solheim avviser også at utrykningen tok lenger tid enn normalt.

– Det var helt normal utrykningstid og det var ingen dramatikk knyttet til dette, sier Solheim til Altaposten.