Altaposten har de siste dagene fått kritikk fra Hammerfest Ap, med ordfører Alf E. Jakobsen i spissen.

Jakobsen betegner avisas dekning av saken som uverdig oppførsel som han tar avstand fra.Altaposten legger derfor fram den samlende dekningen av saken under.

– Jeg er helt uenig med Hammerfest Ap og  mener dekningen vår har vært ryddig og helt i tråd med vårt samfunnsoppdrag. Ønsket har vært å se nærmere på prosessen  og hvilket beslutningsgrunnlag regjeringen har hatt for sine prioriteringer, sier redaktør Rolf Edmund Lund. Han er også klar på at Altaposten ikke har tillatt hets eller uverdige utspill på debattlinker.

– Debatten har jevnt over vært saklig i våre debattlinker, men vi har raskt fjernet innlegg vi mener er unødvendig og upassende, sier han.

Simensen stilte spørsmål

Allerede i sommer, kom det kritikk fra formannsskapet i Alta, da mot NHO, for at medlemmene i NHO-styret hadde prioritert sine egne prosjekter til de kompenserende midlene.

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) sendte et krasst brev til Ketil Solvik Olsen da han ble gjort kjent med NHO og Finnmark fylkeskommune hadde gjort prioriteringer hvor Alta lufthavn ikke var nevnt.

Grethe Ernø Johansen sa da at hun hadde levert stort sett de samme innspillene som NHO.

Fylkesordfører Runar Sjåstad fastslo da at saken ikke var tuftet demokratisk og at fylkesråden ikke hadde nødvendig mandat Han avviste da at Finnmark hadde gjort disse prioriteringene.

Direktør i NHO, Marit Helene Pedersen var så ute og redegjorde for hvordan de hadde håndtert prosessen.

Hevdet hun hadde mandat

Altaposten fikk så opplyst fra regjeringen at Grethe Ernø Johansen hadde levert en prioritert liste på møtet i Tromsø - men på dette tidspunktet var det fortsatt ikke kjent at Polarbase var spilt inn. Fylkesordføreren bekreftet at Ernø Johansen ikke hadde mandat - hun sa da at hun hadde mandat.

«Det jeg har lagt frem er vedtatt av fylkestinget ved at de er inne i NTP, så da regner jeg med at jeg har mandat. Derfor har vi ikke lagt frem andre prosjekter, det har ikke vært tid nok til å få dem forankret», uttalte Ernø Johansen.

Det ble så satt i gang en prosess med tanke på å spille inn forslag til regjeringen som var forankret demokratisk. I forbindelse med dette var Bente Haug og Monica Nielsen ute med forslag til hva som kunne spilles inn.

Det ble så klart at det ikke ble mulighet til å gi nye innspill, og at den opprinnelige prioriteringen blir stående.

Kritikk fra Bakke Jensen

Tiltakene ble så lagt frem av Frank Bakke-Jensen. Han rettet sterk kritikk mot Finnmark Ap og prosessen forut for tildelingen.

Både Helga Pedersen og Ingalill Olsen tok oppgjør med Bakke-Jensen.

Altaposten hadde en lederartikkeln hvor man var kritisk til prosessen i forkant av tildelingen.

Det ble så kjent at det hadde vært et møte mellom Ernø og NHO-sjefen i sakens anledning.

Altaposten ble så kjent med hva Ernø Johansen rent faktisk hadde lagt frem - det ble da bekreftet fra departementet at Polarbase var 1. prioritet fra Finnmark.

Etter at dette ble kjent, startet reaksjonene å komme fra Finnmark Ap, og man bekreftet at det var en mulighet for å kaste Grete Ernø, men at man ikke var der.

Altapostens politiske redaktør kommenterte situasjonen, og gjorde det klart at dette kan få betydning for nominasjonen.

– Ikke demokratisk

Lederen i Finnmark Ap gikk så ut med en pressemelding hvor man slo fast at prosessen har vært uheldig og ikke demokratisk forankret.

Ernø Johansen ble fratatt ansvaret for neste tildeling for 2016 og 2017. Hun har selv ikke ønsket å kommentere saken overfor Altapostem.

Altaposten hadde så en sak på nominasjonsprosessen i Finnmark Ap.

Rut Olsen (Kp) sitter i utvalget til Grethe Ernø. Hun lurte på hvordan hovedutvalget skal ha tillit til en som ikke engang hennes eget parti har tillit til.

Altaposten hadde så en lederartikkel på tillitsbristen som har oppstått i Finnmark Ap.

Derpå ble det publisert en artikkel om at Ernø Johansen var blitt sykmeldt.

Deretter hadde Altaposten en sak på Altas varaordfører Ronny Berg, som gikk ut med støtte til Grethe Ernø Johansen.

Tillitsbrist

Alta Ap gikk så ut og gjorde det klart at de ikke har tillit til Grethe Ernø Johansen.

Ingalill Olsen gjorde det klart at hun ikke kan forholde seg til hvem som husker hva.

Finnmark Ap-lederen gikk så ut og tok avstand fra sjikane og personangrep på Ernø Johansen.

På lederplass skrev Altaposten om «demokratisk kollaps», og at ingen vil ta ansvar for at Polarbase får 48 millioner.

Departementet slo fast at det ikke var tvil om at Finnmark og Ernø Johansen hadde prioritert Polarbase.

Solvik Olsen bekreftet at han har Polarbase i sine notater.

Vi har så omtalt at både Alf E. Jakobsen og Hammerfest Ap retter skyts mot Altaposten og betegner dekningen som uverdig.