– Vanligvis drar vi på jobb mellom klokken 08.00 og 08.30, men i dag dro vi litt senere ettersom vi hadde barn og barnebarn på overnatting. Og heldigvis for det, hvis ikke hadde kanskje huset brent ned, sier Marit Vasara i Kautokeino.

Tilfeldig at de var hjemmeMarits ett år gamle barnebarn var på vei fra badet i morges da han plutselig stoppet i døråpningen inn til stua, pekte og utbrøt «Der!». Da hadde den lille gutten oppdaget at glødeovnen i stua sto i full fyr. Marits mann, Lars Juhani, kom løpende til og fikk båret ovnen ut. Familien sto forskrekket og så på at flammene døde ut.

– Alt skjedde så fort, så den store skjelven kom etterpå. Vi har aldri hatt en slik ovn tidligere, men denne kjøpte vi for et par år siden og vi har brukt den mye i løpet av den tiden. Vi har også hatt den stående på om natta og mens vi har vært ute av huset på dagtid. Hadde det begynt å brenne en halv time senere i dag, eller vi hadde forlatt huset når vi normalt gjør det, hadde vi sannsynligvis vært husløse nå, tror Vasara.

Satser på vedfyringOvnen varmes opp med glødetråder. Familien har hatt ovnen stående på gulvet, men ifølge Vasara kan den også skrus fast i veggen.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om den satt fast i veggen eller om den hadde stått bare noen centimeter nærmere vinduet slik at det hadde tatt fyr i gardinene, sier Vasara.

Familien går en kald årstid i møte, men Vasara er klar på at en slik ovn aldri kommer i hus igjen.

– Jeg har jo hørt om det tidligere, at vifte- og oljeovner har tatt fyr. Glødeovner er tydeligvis ikke noe unntak, så vi kommer aldri til å bruke slike ovner igjen, slår Vasara fast.

Fortsatt skjelvenSelv om tilfeldigheter gjorde at alt gikk bra, satte hendelsen et støkk i Vasara og resten av familien.

– Som sagt har jeg hørt om ovner som har tatt fyr, men man tenker gjerne at det ikke skjer i ens eget hjem. Men det gjør det, og jeg er sjeleglad for at vi ikke lå og sov da det begynte å brenne. En ting er om det hadde tatt fyr da vi var ute av huset, da hadde kanskje huset brent ned. Men jeg tør ikke tenke på hva som kunne blitt utfallet om vi lå i dyp søvn da ovnen tok fyr, sier Vasara.

Familien går en kald årstid i møte, men Vasara er klar på at en slik ovn aldri kommer i hus igjen.– Jeg har jo hørt om det tidligere, at vifte- og oljeovner har tatt fyr. Glødeovner er tydeligvis ikke noe unntak, så vi kommer aldri til å bruke slike ovner igjen, slår Vasara fast.

Sendes til leverandørenOvnen er av typen Soft Style Elektro og er kjøpt på Rema 1000.– Først og fremst er det godt å høre at det går fint med Marit og familien. Vi tar tilfeller som dette svært alvorlig og har vært i kontakt med Marit og hentet ovnen. Vi vil nå få oversendt denne til leverandør så de kan undersøke hva som er årsaken til brannen. Til orientering er ovnen er en gammel vare som ikke lenger er i vårt sortiment, sier Mette Fossum Beyer, pressekontakt i Reitan-gruppen.