Grethe Ernø Johansen får full støtte fra sine egne i Hammerfest.

Ernø Johansen har fått mye kritikk for en dårlig prosess, som førte til at Polarbase og RV94 fikk store midler fra regjeringen, uten at det hadde vært noen demokratisk prosess i forkant.

Ernø Johansen har blitt fratatt ansvaret for andre del av tildelingen, som følge av sin håndtering av saken.

– Tar avstand

I en pressemelding går Hammerfest Ap ut med støtte til Ernø Johansen.

– Hammerfest Arbeiderparti vil ta sterk avstand fra den personlige mediahetsingen som er fremkommet i enkelte media,spesielt Altaposten. Samtidig tar vi avstand fra Fylkesvaraordføreren sitt hardkjør mot Grethe Ernø Johansen. Vi forventer at en får en rask avklaring fra Finnmark Arbeiderparti og Finnmark fylkeskommune om håndteringen av prosessen har svakheter som bør rettes opp. Dette med hensyn til de kommende tildelingene for 2016 og 2017.Det synes å være uklarheter både i forhold til den demokratiske prosessen og også hva som er sagt og gjort på møtet mellom blant annet de tre nord-norske fylkeskommunene og departementet. Så langt gir vi vår fulle støtte til fylkesråd Grethe Ernø Johansen vedrørende saken, skriver Hammerfest Ap i pressemeldingen.

– Hvorfor går dere så sterkt til verks mot fylkesvaraordføreren?

– Vi mener saken burde vært håndtert innad i partiet, sier leder i Hammerfest Ap, John Wahl.

Han retter også kritikk mot Altaposten.

– Er det konkrete ting dere reagerer på?

– Vi har sett på en del innslag  i styremøtet, og reagerer på både redaksjonell dekning og en del kommentarer som er sluppet til. Vi har selvsagt respekt for den frie journalistikk, og mener ikke at man skal koste ting under teppet, men man må vise tilbakeholdenhet i enkelte saker. At man belyser saken er selvsagt ok, svarer Wahl.

Han er imidlertid klar på at både Ernø Johansen, administrasjonen og øvrig politisk ledelse må ta ansvar for dårlig håndtering av saken.

– Nordland og Troms har klart å levere en prioritert liste, men ikke Finnmark. Det ser i alle fall sånn ut på det som er kommet frem. Da har man gjort en for dårlig jobb. Men derfra til å være løgner, det er et langt steg, sier Wahl.

– Må finne løsning alle kan leve med

– Hammerfest Arbeiderparti ser det som viktig at alle uklare spørsmål må avklares. Det er nå på sin plass å finne en løsning som alle kan leve med. Vi forventer at FAP oppretter nødvendig kontakt med de berørte personer for og finne en slik løsning. Dette for at en kan komme seg videre med å ha politisk fokus på en positiv utvikling for Finnmark-og ikke minst arbeide for et robust næringsliv der samferdselstilbudet er sentralt, skriver Hammerfest Ap.

–Hva mener dere skal skje?

– Vi mener Grethe, Ingalill, fylkesordføreren og fylkesvaraordføreren må sette seg ned for å finne en løsning. Hva den løsningen består i, vet jeg ikke, men det må være noe alle kan leve med, sier Wahl.

Hammerfest Ap er meget fornøyd med tildelingen til Polarbase.

– Hammerfest Arbeiderparti mener tildelinger som er gjort av Regjeringen i forhold til RV-94 og utdypingen av farleden i innseilingen til baseområdet i Rypefjord er fornuftig. Hammerfest havn KF har jobbet aktiv mot Kystverket for at dette skulle realiseres i 2014/15. I forrige NTP var midler til dette tatt inn i Kystverkets liste for 2014,men det var tatt ut i siste NTP. Dette var en stor skuffelse, som nå er rettet opp, skriver Hammerfest Ap.

Redaktør i Altaposten, Rolf Edmund Lund, stiller seg uforstående til angrepet fra Hammerfest Ap og ordfører Alf E. Jakobsen. Han er godt fornøyd med avisas dekning av saken.

– Terskelen for kritisk journalistikk må være tilstede. Vi har hele tiden hatt fokus på prosessen, også før fordelinga kom. Grethe Ernø Johansen har vært politisk ansvarlig og da er det naturlig at vi konfronterer henne med hva som har skjedd underveis, sier Lund, som på lederplass har vært klar på at det er langt flere enn fylkesråden som må ta ansvar for at behandlingen ikke har vært demokratisk forankret og at ønskelista for avbøtende tiltak har blitt dårlig kommunisert til regjeringen, uttaler Lund.