Andelen enkeltpersonforetak med kvinner bak roret har økt mye i Alta de siste fem årene. Men ennå er det litt å gå på før kvinneandelen kommer opp mot gjennomsnittet i Norge.

Kvinnelige gründere blir det bare flere og flere av i Norge og Alta. Den siste oppdateringen på enkeltpersonforetak fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 29,7 prosent av alle enkeltpersonforetak i Norge eies av kvinner. Eller 51.107 av 172.154 foretak. Andelen i Alta er noe mindre.

Foretak i AltaDet er 433 enkeltpersonforetak registrert i Alta, og 120 av disse drives av kvinner. Det betyr at kvinneandelen i Alta er på 27,7 prosent, mindre enn normalt i Norge.  I forhold til resten av Finnmark kommer Alta enda svakere ut, da det i hele Finnmark er 1.730 enkeltpersonforetak og 528 med kvinner bak roret. Det gir en andel på 30,5 prosent.

Geografiske ulikheterOslo topper fylkeslisten med en kvinneandel på 35,9 prosent. Deretter følger Akershus og så Finnmark. – Hovedutfordringen er at det totalt sett er for få kvinnelige gründere i Norge, uavhengig av om man bor i Alta eller andre steder. Vi mener det er behov for et kollektivt, nasjonalt løft, sier kommunikasjonsdirektør i Siva, Roy Strømsnes.

Siva eies av staten, og består av en landsdekkende kjede av innovasjonsmiljøer.

Kautokeino på toppKautokeino topper i Finnmark, med 42,7 prosent. Her er det 56 kvinnelige ledere i de 131 enkeltpersonforetakene. Deretter følger Nesodden i Akershus og Lierne i Nord-Trøndelag. Alta er å finne på 145. plass.

Tall fra 2008 viser at kvinneandelen blant enkeltpersonforetakene i Norge har økt med 3,8 prosentpoeng. I Finnmark har den økt med 3,9, mens den i Alta har gjort et hopp på pene 4,2. – Sivas prosjekt «Kvinnovasjon» har forhåpentligvis hatt betydning for økningen i Norge. Programmet ble startet i 2009 og hadde som mål å heve andelen kvinnelige oppstartere. Dette førte til at kvinneandelen økte til førti prosent, sier Strømsnes.

Bransjene i AltaAv de «kvinnelige  foretakene» i Alta kommune, er hele 28 oppført i bransjen «helsetjenester». Deretter finner vi 15 under «detaljhandel» og tolv i «kunstnerisk virksomhet og underholdningsvirksomhet». – Vi håper og tror at andelen kvinnelige gründere vil fortsette å stige i årene framover, men det kommer kanskje ikke helt av seg selv. Vi må motivere, inspirere og legge forholdene til rette for at flere kvinner med gode forretningsideer tør å ta sats og hoppe uti det, understreker Strømsnes.