I går svømte det slakteklar laks ut av Griegs anlegg i Steinvik i Loppa kommune. Rømmingen skyldtes trolig rift i ei not, og det er foreløpig uklart hvor mange fisk som har rømt. Ettersom det skal være snakk om slakteklar laks, tror man ikke mengden er så stor. Men ALI mener hver eneste rømte fisk er én for mye.

Vil ha endringer– Rømming skal ikke skje, likevel skjer det gang på gang, sier daglig leder i ALI, Tor-Erland Nilsen, som er bekymret for konsekvensene av gjentatte lakserømminger.

– Når en pose full av oppdrettsfisk revner, er det nesten like mye fisk på avveie som hele innsiget av villfisk til Norskekysten, påstår han.

Nilsen krever nå lukkede anlegg.

– Vi skal ha et møte med oppdrettsnæringen i morgen for å diskutere hva som kan gjøres, sier Nilsen.

Kan få konsekvenserHermod Larsen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet, dro i dag til Griegs anlegg for å kartlegge hva som skjedde under gårsdagens rømming. Hvilke konsekvenser rømmingen får for selskapet, avhenger av hva undersøkelsene viser.

– Om det viser seg at dette er et rent uhell, vil det ikke bli reaksjoner. Men avdekker vi svikt i rutinene, kan vi enten ilegge selskapet et gebyr eller anmelde forholdet, sier Larsen.

I Steinvik vil direktoratet se nærmere på hva som forårsaket gårsdagens rømming.

– Vi må se på om de har fulgt prosedyrene og hvordan dette kunne skje, sier Larsen.

Færre og færre rapporteringerLarsen legger til at det rapporteres om færre og færre rømminger, men han tror ikke dette skyldes at selskapene lar være å rapportere.

– Nei, det tror jeg ikke. I alle fall når det er snakk om slakteferdig fisk, der tror jeg det er fint lite som ikke blir rapportert. Anleggene har månedlige rapporteringer om hvor mye fisk de har og da vil man oppdage avvik, sier Larsen.

Når det gjelder diskusjonen rundt lukkede anlegg, er ikke dette noe Fiskeridirektoratet tar stilling til.

– Det er en politisk beslutning. Vår oppgave er å passe på at det regelverket som gjelder til enhver tid, blir fulgt. Men å få lukkede anlegg er en omfattende prosess, og i tilfelle blir det neppe i løpet av min tid i arbeidslivet, sier Larsen.