Eira Rasdal hadde belaget seg på en slitsom reise til UNN, hvor han har time tirsdag morgen klokka 09.00. Fastlegen nektet først å skrive ut drosjerekvisjon, noe som ville betydd at den syke 41-åringen måtte ha stått opp midt på natta i dag – ett døgn før han har time i Tromsø, for å sette seg på bussen inn til Alta. – Bussen tirsdag går halv ni, noe som betyr at vi ikke rekker timen. For å rekke flyet tirsdag, må vi ta bussen allerede på mandag, og den eneste bussen fra Kautokeino på mandager går klokka 04.45, fortalte søsteren til Joar Eira Rasdal, Astrid Rasdal Kemi, til Altaposten fredag morgen.

2,5 døgnRasdal Kemi er den som bruker å følge broren til sykehustimer. Hun fortalte fredag om en reiserute som ville ha tatt henne og broren 2,5 døgn å gjennomføre. – Etter at timen er over i Tromsø på tirsdag må vi reise med fly tilbake til Alta. Da går det ikke buss tilbake til Kautokeino før sent onsdags ettermiddag. En veldig slitsom reiserute for Joar, sa Rasdal Kemi, som også påpekte at det ville bli mange tusen kroner ekstra i utlegg til overnatting.

UforsvarligHun jobber selv i helsevesenet og nøler ikke med å kalle transportruta «uforsvarlig».– Hvis vi ikke får drosje, kommer vi til å avbestille turen, sa Rasdal Kemi fredag morgen. – Joar har fått svekket helsetilstand det siste året som følge av noen sterke epileptiske anfall. Sist gang ble han bevisstløs og falt i koma og måtte hentes av redningshelikopter. Enn hvis han får anfall på bussen, spør Rasdal Kemi, som mener det er fastlegen til Eira Rasdal som er skyld i at broren ikke får rekvirert drosje.– Pasientreiser forholder seg til hva fastlegen sier om hans medisinske tilstand, og legen synes tydeligvis ikke den er alvorlig nok, slår Rasdal Kemi fast.

– Regelverket strammet innAltaposten har forsøkt å få tak i Eira Rasdals fastlege, uten hell. Kommunelegen i Kautokeino, Runar Hals Bjelland, sa imidlertid til avisa fredag at han ikke tror fastlegen har gjort dette for å være vanskelig. – Men regelverket er strammet inn i forhold til når en pasient får drosje eller ikke, hevder Bjelland, som skjønner frustrasjonen til pårørende og pasienter godt.– Pasientreiser bryr seg kun om den medisinske helsetilstanden, og ikke om hvor sjelden bussen går til og fra Kautokeino, påpeker han..

– Selv om dette kan medføre en svekkelse av pasientens helsetilstand?

– Jeg ser den, men de bryr seg bare om hvorvidt pasienten er frisk nok til å sitte i en buss. Ikke hvor lang reisa måtte bli.

– Hvor syk må man egentlig være for å få drosje i Kautokeino?

– Det er et veldig godt spørsmål. Jeg har selv forsøkt å sende en pasient med drosje til Tromsø, fordi jeg mente det var bedre enn både buss og fly. Men det gikk ikke fordi det var et spørsmål om kostnader, sier kommunelegen, som bekrefter at skrekkhistoriene fra Kautokeino begynner å bli mange.– Det er så uheldig som det kan få blitt her oppe. Vi er langt fra spesialistene, og når regelverket er strammet inn er det ikke mye vi leger kan gjøre, beklager han.

Får drosje likevelNå har kommunelegen gjort noe likevel, for mandag morgen sier Astrid Rasdal Kemi til Altaposten at broren Joar likevel har fått drosjerekvisisjon til Alta. – Etter at dere hadde vært i kontakt med dem, ringte de fra legekontoret og fortalte at vi fikk drosje. De var så hyggelige og ingenting var noe problem. Så media har makt, fastslår Rasdal Kemi.

– Er det slik det skal være?

– Nei, det er ikke det. Men man blir så fortvilet at man til slutt ikke vet annen råd enn å bruke media, sier Rasdal Kemi, som er veldig glad for at reisa nå blir det hun oppfatter som tryggere, mer komfortabel og ikke minst mindre tidkrevende.

– Forholder oss til regleneVed legekontoret i Kautokeino sier avdelingsleder Anna Sokki Bongo at hun ikke vet hvorfor legene har endret standpunkt i forhold til drosjerekvisisjonen. På spørsmål om det skal være slik at pasientene må kontakte media for å få det de mener de har krav på, svarer hun:– Nei, absolutt ikke. Legene forholder seg til reglene fra Nav og Pasientreiser.

– Hvorfor har man snudd i denne saken?

– Det vet jeg rett og slett ikke.

Altaposten lyktes ikke mandag å få en kommentar fra verken fastlegen til Joar Eira Rasdal eller kommunen.