Det kom fredag frem at Grethe Ernø Johansen ifølge departementet har spilt inn Polarbase som 1. prioritet på vegne av Finnmark fylke.

Også i Ernøs egen presentasjon viser man i første lysbilde bilde av Polarbase og RV94. Ernø Johansen hevder imidlertid selv at hun «ikke engang har nevnt Polarbase».

Satte partiet i vanry

Nå må hovedutvalgslederen på fylket forvente en kritisk gjennomgang i eget parti. Partileder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, mener Ernø Johansens håndtering av saken har vært svært uheldig, og satt partiet i vanry.

– Når Grethe Ernø Johansen sier at hun ikke har spilt inn, mens det er dokumenterbart i både hennes egen presentasjon og i departementets referat, er det svært kritikkverdig. Man kan gjerne ha ulikt syn i en sak, men man får forholde seg til sannheten. Det er et absolutt krav at man snakker sant, sier Ingalill Olsen.

Ikke snakket sant

– Har Ernøs opptreden vært uheldig for Finnmark Ap?

– Definitivt. Med det som er fremlagt av dokumentasjon i saken, ser det ikke ut til at Grethe Ernø Johansen har snakket sant. Vi må som parti ta dette opp og være selvkritisk.

– Har du tillit til at Ernø Johansen?

– Jeg vil avvente notatet før jeg svarer på det. Alle må få uttale seg, svarer Ingalill Olsen.

– Kan si at vi ønsker andre

– Er det mulig å kaste Ernø Johansen som hovedutvalgsleder?

– Finnmark Ap har valgt folk til å gjøre en jobb, og vi kan si at vi ønsker andre til å gjøre den jobben. Teoretisk sett kan man bytte ut folk. Om vi har en leder i et hovedutvalg, kan vi si at det er slik at vi ønsker at en annen skal være leder, sier Ap-lederen, som understreker at man «foreløpig ikke er der».

– Kan denne saken få betydning for nominasjonsprosessen i partiet?

– Jeg har stor respekt for jobben som nominasjonskomiteen gjør, og har ikke innsyn i den prosessen. Men det vil ikke overraske meg om det for konsekvenser for Ernø Johansen, svarer Olsen.

I dag møtes arbeidsutvalget i Finnmark Ap.

– Vi må ha en gjennomgang og kvalitetssikre prosessen slik at dette ikke skjer igjen. En slik prosess kan ikke Finnmark Ap være kjent med. Vi skal ha en bred prosess før vi spiller inn, og foreta grundige vurderinger. Det er alltid slik at ikke alle får alt, men ting må forankres godt kjennom en demokratisk prosess. Det er ikke én enkeltperson som skal bestemme, sier partilederen.

Grethe Ernø Johansen sier til Altaposten at hun ikke har noen kommentar til saken eller uttalelsene fra partilederen.

– Har du vurdert å trekke deg som følge av denne saken?

– Det har jeg heller ingen kommentar til, svarer Ernø Johansen.