Anton Dahl hevder det bygges for framtida når 100 elever i Kautokeino får ny skole til nær 300 millioner kroner.

De samiske videregående skolene skal bygges som planlagt. I Karasjok starter byggingen i høst, mens nyskolen i Kautokeino antakelig får byggestart neste år. Byggestarten i Kautokeino er avhengig av bevilgninger på statsbudsjettet, noe styreleder for de samiske videregående skolene, Anton Dahl, tror blir en realitet.

– Vi er spente og kan ikke ta noe for gitt før vi ser det svart på hvitt, sier han.

Råflott og for stort?

NRK Finnmark problematiserte i dagens nyhetssending spørsmålet om man bygger for stort, for råflott og for dyrt. Prosjektet er ifølge Statsbygg kostnadsberegnet til 285 millioner kroner. Bygget blir på 6300 kvm, noe som gir hver av de 100 elevene 63 kvm boltreplass. Det er ifølge NRK dobbelt så mye som elever ved de andre videregående skolene i fylket har. Disse skolene er fylkeskommunen ansvarlig for, mens staten driver de samiske videregående skolene.

Da Altaposten sist uke reiste den samme problemstillingen i et intervju med rektor Ellen Inga O. Hætta, slo hun fast at skolen bygges for framtida.

– Vi har i dag i underkant av 100 elever ved skolen vår, det nye bygget dimensjoneres for maksimalt 150 elever, påpekte hun.

Spesielle funksjoner

Anton Dahl opplyser at det er foretatt grunnboringer i området på tomta ved siden av LES-bygget, med sikte på at det nye skolebygget skal ha oppvarming via jordvarme. Det er fordyrende. Det samme er energistandarden man følger.

– Bygget skal bygges etter såkalt passivhus-standard, der man sparer energi i alle ledd, fastslår Anton Dahl.

Skolen skal bygges som en runebomme, av utseende. Den får en rekke spesialfunksjoner, og siden skolen ikke bare er en videregående skole for teoretiske fag, men også reindriftsskole og skole med ulike typer duodji i fagplanen, får skolen en rekke spesialrom. Det skal bygges slakteri i miniformat, det blir kjøkkenfasiliteter for å kunne ta vare på reinslakt og videreforedle råvarene, og det blir spesialrom for ulike typer duodji.

Altaposten har i ei uke forsøkt å få avdelingsdirektør Harald Færgestad i Statsbygg til å lette på sløret og gi avisa tilgang til romprogrammet, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Anbudsgrunnlag kommer

Forprosjektet for skolen er klart fra Statsbyggs side, og det blir nå arbeidet med anbudsgrunnlaget. Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier til Altaposten at det pågår detaljprosjektering etter at romplanene for bygget er lagt.

Statsbygg er enig med så vel skolen som Kunnskapsdepartementet om omfanget av det man ønsker å bygge, og Statsbygg hevder å ha kontroll på kostnadene innenfor rammen på 285 millioner kroner.