Leder i Alta Senterparti, Jan Martin Rishaug, etterlyser politisk vilje til å få gjort noe med en prekær hybelmangel i skolesenteret Alta.

– Nedlagte Nordlys hotell vil være en god, og ikke minst rask, løsning på hybelsituasjonen som rammer borteboende elever. Den prekære hybelmangelen presser prisene i været, konstaterer Rishaug og legger til:

– Finnmark fylkeskommune har vedtatt å bygge ut Alta videregående skole, men må også ta ansvar for at elever som søker seg til tilbudet fra resten av Finnmark kan bo ordentlig og til overkommelige priser. Sammen med vertskommunen Alta bør en straks gå i gang for å sikre seg en leieavtale, eventuelt kjøp, av hotellet.

Har ikke ansvar

Eier av Nordlys hotell, Tor Arne Pettersen, sier til Altaposten at han registrerer det ene utspillet etter det andre om hva hotellet skal brukes til i framtiden.

For kort tid siden uttalte Claus Jørstad at bygget bør brukes til hospits.

– Jeg har faktisk lurt på om jeg har noe hotell, eller om Frp har overtatt disponeringen. Greit nok at de ikke vil ha asylmottak her, men det er fortsatt vi som eier bygget som er ansvarlig for å  finne en virksomhet som er økonomisk forsvarlig. Når det gjelder utleie til Hero og asylmottak, ligger det i politikernes hender å gi en slik tillatelse, og det forholder jeg meg til.

– Hva synes du om forslaget til Senterpartiet og Rishaug?

– Allerede i januar 2012 tok jeg kontakt med Finnmark fylkeskommune og lanserte ideen å gjøre om hotellet til  framtidige elevhybler. Tilbakemeldingen var kort og greit at fylkeskommunen ikke hadde noe ansvar for elevhybler, og at jeg måtte henvende meg til andre enn fylkeskommunen. Jeg har flere ganger senere vært i kontakt med fylkeskommunen, men fått samme tilbakemelding, klargjør Pettersen som parallelt har jobbet mot ulike bedrifter som driver asylmottak.

– Kun manglende vilje

Senterparti-leder Rishaug sier at hans intensjon ikke er å stoppe et asylmottak, men få lagt til rette for at Alta kan bli et velfungerende skolesenter for ungdom i Finnmark.

– Vi kunne skapt noe som ville hatt veldig høy standard. Med et ferdig kjøkken og spisesaler kunne hybelboerne fått muligheten til å kjøpe mat, inkludert middag, til kostpris.Tror det ville vært lettere for mange foreldre å sende ungene til Alta for å gå på skole om det var et integrert bo og kosttilbud. Og ikke tror jeg at det ville blitt noe dyrere enn det private markedet har å tilby, sier han.

  • Eierne av hotellet har skrevet en intensjonsavtale med Hero om utleie til asylmottak. Avtalen er basert på flere forutsetninger som må være på plass for at avtalen skal gjelde.