– Bare det å pusse tennene med rent vann er en fantastisk følelse når man har vært vant til misfarging både vår og høst, sier Rut Olsen, komagfjording og hovedutvalgsleder for næring, drift og miljø i Alta kommune.

Trygghet

Til ære for Altaposten stiller hun med ordentlig stettglass for å feire at innbyggerne har fått et fullverdig, rent og trygt tilbud. I mange år har de hentet vann med plastdunker, blant annet for å unngå forurensning. I et åpent vann er det alltid fare for at rein eller andre kadavre skaper utrygge forhold.

Etter en tid med gjennomkjøring av anlegget på Eidebakken, kan 80 abonnenter glede seg over at vannverket leverer et glassklart og bakteriefritt innhold. Det har koster mer enn beregnet, men ikke mer enn det smaker, forsikrer Rut Olsen.

Tas som en selvfølge

Mens Unik filtersystem har levert selve rensesystemet (4,5 mill), har Tecto stått for byggingen av høydebassenget (2,6 mill).

– Det har vært mye nød og skriverier om dårlig vann, så da synes jeg vi skal benytte anledningen til å glede oss over ting som blir løst i lokalsamfunnet. Vi har kanskje en tendens til å ta rent vann som en selvfølge, men slik er det jo ikke. Derfor blir vi så glade og fornøyde når det er blankt og rent vann som kommer i kranene, sier Olsen.

Forsyningssikkerhet

Hun legger ikke skjul på at vannet har vært både uappetittelig og misfarget. Kloring er heller ikke noen optimal løsning. Det vet alle som er vant til kvalitetsvannet inne i byen.

– Det er også et poeng at vannkvaliteten er avgjørende for de som driver med næring. For bosetting og framtidsmuligheter er denne type infrastruktur veldig viktig, sier Olsen.

I tillegg vil et høydebasseng på 200 kubikk gi tre døgns forsyningssikkerhet og sikre brannvann når det behovet melder seg. Multiboreanlegget kan overvåkes og fjernstyres, så her vil bakterier og virus fra råvannet være historie.

– Mitt inntrykk er at folk er veldig fornøyde og setter pris på denne viktige livskvaliteten, avslutter Olsen.