Situasjonen i Syria har ført til at Integrerings- og mangfolddirektoratet (IMDI) på nytt ber alle landets kommuner om å ta imot flere flyktninger. I et brev til Alta kommune, ønsker IMDI at Alta tar imot flere enn de 35 flyktningene kommunestyret har sagt ja til. Ønsket er at Alta skal ta imot minst 40 flyktninger, av disse 10 enslige mindreårige.

Ønsker engangsvedtakUnder hovedutvalgsmøtet for oppvekst og kultur i forrige uke, kom det innspill om å følge IMDIs anmodning, men da med å begrense antall flyktninger til 15.– Vi ønsker et engangsvedtak for 2015, der vi bosetter 15 flere enn de 35 vi har sagt ja til. Det er krise i verden, med store flyktningområder og her synes jeg vi bør strekke ut en hånd, sier hovedutvalgsleder Trine Noodt (V).Alta kommune har så langt sagt nei til å bosette flere, men den avgjørelsen er ikke Noodt enig i.– Jeg er skuffet over at anmodningen ble konstant avvist, uten at saken ble behandlet politisk, sier Noodt, som mener man ville løst flere ting om man sa ja.

Strifeldt uenig– Det økte integreringstilskuddet utgjør 10 millioner over fem år. Av disse mener jeg én million årlig burde bliitt øremerket voksenopplæringssenteret for utvidelse av nye lokaler, 750.000 kroner for å øke bemanningen ved flyktningetjenesten og 250.000 kroner til Sisa. Dermed ville vi løst flere ting på én gang, mener Noodt. Medlem i hovedutvalget, Bengt Rune Strifeldt (Frp), følger ikke Noodts tankerekke. – Vi har allerede utfordringer når det gjelder boligsituasjonen og helsetjenesten til flyktningene. Om man da begynner å tenke på å bruke pengene på voksenopplæringssenteret og Sisa, mener jeg det er å begynne i feil ende, sier Strifelldt.

– Kvalitet fremfor kvalitetKommunens integreringsplan er under ett år gammel, en plan Strifeldt mener man bør forholde seg til.– Formålet med integreringsplanen er å ta vare på de som kommer på en best mulig måte. Da må vi tenke kvalitet fremfor kvantitet. Jeg synes det er skremmende at de velger å se bort fra en plan vi har brukt så mye tid på. Vi bør heller se på hvordan vi skal løse de utfordringene fagfolk har påpekt at vi har, slår Strifeldt fast.