Hvert av Norges elleve heimevernsdistrikter mottar nå to "nye" ambulanser. Denne uken mottok Finnmark heimevernsdistrikt sin første.

Å kalle de nye er å ta veldig godt i. Dette er militære biler fra 1980-tallet, som har stått lagret i diverse fjellhaller rundt om i landet. Ifølge Heimevernet er bilene så godt som ubrukte.

- Det er viktig å ha godt og riktig utstyr for å gjøre en god jobb. De nye ambulansene er en kjemperessurs for HV-17. Men også for regionen, med tanke på støtte til det sivile samfunn dersom det skulle bli behov for det, sier Liv Engholm, sanitetsstroppssjef i Finnmark heimevernsdistrikt, HV-17, sin innsatsstyrke.

Rustes opp for hundretusener

I løpet av høsten øker Heimevernet sin operative evne betraktelig når de mottar 22 moderniserte ambulanser. Finnmark heimeverndistrikt mottok sin første denne uken. Den andre blir hentet mandag 1. september.

Bilene det er snakk om, er av typen Mercedes benz 300, og koster 223.000 kroner å modernisere. Ifølge Heimevernet sparer de betydelige summer på å ruste opp fremfor å kjøpe nye moderne ambulansebiler. Behandlingsrommet i ambulansene blir totalt modifisert. Det settes inn to vribare stoler med trepunktsseler, slik at sanitetspersonell vil sitte fastspent og kan behandle pasienter under transport. Det monteres også et lommesystem på veggene hvor satsmateriellet plasseres.

- Det medisintekniske utstyret som for eksempel hjertestarter, spjelker og bårer er fastmontert. Sammen med de øvrige modifikasjonene gjør dette at arbeidssituasjonen for det medisinske personellet er både sikrere og bedre. Alt dette er som i en sivil ambulanse, fastslår oberstløytnant Knut Bergum.

Klar til å møte trusselen

Hvert av Norges elleve HV-distrikter vil som nevnt motta to moderniserte ambulanser. HV hevder den pågående moderniseringen av Heimevernet vil korte ned reaksjonstiden til innsatstyrkene og gjøre at medisinsk personell kan stille enda bedre rustet når samfunnet ber om hjelp.

- Når det usannsynlige blir sannsynlig, vil antageligvis HV være de første til å møte en trussel som måtte dukke opp. Derfor må vi utrustes og trenes i henhold til dette, poengterer generalinspektøren for Heimevernet, Tor Rune Raabye.

I tillegg er kjøretøyene også spesielt egnet til militær bruk da de er i stand til å kjøre i terreng, noe ordinære ambulanser ikke har mulighet til.

Fra fjellhall til felt

Det er Bjerkvik tekniske verksted (BTV) i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) som har bygd om og modernisert ambulansene. Kjøretøyene - 22 nesten ubrukte MB 300 fra 1980-tallet - har stått lagret i Forsvarets ulike fjellager fram til nå. Hver bil koster 223.000 å modernisere, og er dermed en billigere løsning enn å kjøpe nye.