– I både Ratsbotn, Øvre Alta og Tverrelvdalen er det relativt store boligfelt og prosjekter som vil bli realisert i løpet av de nærmeste årene. Nøkkelen er at avløpssystemet bygges ut. Mye av det andre er på plass, både i forhold til kommuneplan, grunn og finansiering, forteller Hallgeir Strifeldt, fagansvarlig for kommuneplanen.

10 år uten nye tomterSVs Otto Aas, som de siste årene har vært svært opptatt av å legge forholdene til rette for boligbygging i nærområdene, mener en slik satsing både letter presset på sentrum og er god kommunøkonomi.– Bruk nærområdene aktivt. Vi ser av husprisene at dette er populære områder. Med skole, barnehage og gode fritidstilbud er det lurt å utnytte kapasiteten på infrastrukturen som allerede er på plass, sier SV-politikeren som mener han og resten av politikerne ikke har klart å skape nærområdeutvikling.– I Tverrelvdalen har det ikke vært utbygging av kommunale felt de siste ti år. Kommuneplanen opererer ved fantasitall på nye tomter. Nå haster det å komme opp med realistiske planer i både Dalen, Rafsbotn, Øvre Alta og Eiby.  Erfaringene tilsier at vi allerede i dag må gå i gang med å finne fram til nye felt som kan realiseres. Men uten kloakk kommer vi ingen vei.

Kloakken en flaskehalsPå avdelingen for samfunnsutvikling er verken kommunalleder Oddvar Konst eller fagansvarlig Hallgeir Strifeldt enig i at kommuneplanen har fantasitomter.– Men Aas har rett i at mangelen på kloakk med stor nok kapasitet er en utfordring for å få realisert avsatte tomteområder i nærområdene. I tillegg har kvikkleire og usikre grunnforhold gjort at realiseringen av flere felt i nærområdene har tatt lengre tid enn forventet, påpeker Konst.Strifeldt forteller at det i Tverrelvdalen har vært en utvikling i områdene som har vært avsatt til spredt boligbygging innenfor LNF-områdene, og at dette vil gi flere boliger på kort sikt.

Kvitberget kommerI Tverrelvdalen vil framføring av hovedavløpet til skolen utløse et nytt boligfelt; Kvitberget. Detaljplanlegging av feltet er ikke startet, men Strifeldt ser muligheten for en parallell planlegging i forhold til utbygging av kloakken.I Rafsbotn er entreprenør Geir Svendsen kommet langt i planleggingen av det nye feltet på Rishaugjordet. Feltet vil bli knyttet til et eget avløpsnett med kommunalt renseanlegg.– Boligprosjektet vil få i underkant av 50 boenheter i form av leiligheter og rekkehus. Vi tror dette vil gi et løft og ny vitalitet for Rafsbotn, påpeker Strifeldt.

Venter på gang- og sykkelveiI  Øvre Alta planlegges det for 10 nye eneboligtomter i en utvidelse av Tøllefs vei. I tillegg venter flere private grunneiere på å kunne utvikle boligområder rundt Mikkelgrinda som er klarert i kommuneplanen for boligbygging.– Også her er avløpsnett en nøkkel. Vi har startet detaljplanlegging, men fått midlertidig stopp på grunn av manglende gang- og sykkelvei. Dette prosjektet skal igjen koordineres og tas samtidig som utretting av veien i området mot Salkobekken og framføring av hovedavløpet til Øvre Alta, forklarer Strifeldt.

Ifølge opplysninger Altaposten har fått hos Alta kommune vil Statens vegvesen starte arbeidet med ny gang- og sykkelbane i 2015.