ICA Supermarked på Amfi har hatt en rekke tilfeller av nasking den siste tiden. – Nylig hadde vi fire tilfeller på én uke. Men vi kan jo ikke fotfølge alle, så sannsynligvis er bare dette av isfjellet, tror butikksjef Ken Håvard Ellingsen, som anmelder alle tilfellene av nasking.

Angrende syndere– Vi anmelder uansett. Hva som skjer videre avhenger litt av oppførselen til den som blir tatt. Men noen ganger opplever vi at personen blir vanskelig å ha med å gjøre og da må vi få politiet til å hente vedkommende, forteller Ellingsen.Men der noen slår vrangsiden til, angrer andre dypt og inderlig.– De fleste er litt tøffe og eplekjekke i begynnelsen. Men når de skjønner at de faktisk er tatt og at vi kommer til å kontakte foreldrene deres, bryter selv den tøffeste unggutten ut i gråt, sier butikksjefen.Ellingsen har mange år bak seg i butikkbransjen og har etter hvert lært seg hva han skal se etter for å avsløre naskerne.Vet hva de ser etter– Som regel lusker de litt rundt og blir plutselig veldig opptatt av å lese på emballasjen. Da følger man ekstra med, for vi er avhengige av å ta de på fersken, forteller Ellingsen.De stjålne varene puttes i både ryggsekker, på innerlommer og under klærne. Andre ganger er det en uheldig utvalgt som må ta støyten.– Noen ganger lures det minste i gjengen til å bære ut varene, mens de andre står og sier hva de skal ha. Det er rett og slett mobbing, mener butikksjefen.Om du blir tatt for nasking på ICA, blir du utestengt fra butikken. Blir man deretter tatt på en annen butikk, blir man utestengt fra senteret.– Det er ille å gjøre seg til kjeltring for en sjokolade til fem kroner, slår Ellingsen fast.

Anmeldt og bøtelagtSelv om ICA opplever mange tilfeller av nasking for tiden, tror ikke etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen at problemet har økt i Nordlysbyen generelt.– Jeg har ingen tall å vise til på stående fot, men jeg kan ikke si vi har opplevd en stor økning i antall anmeldelser. Men vi har en del nasking i Alta og vi vet også at det ikke er alle tilfeller som anmeldes. Vi har hatt en liten topp nå i sommer, der vi blant annet har fått fem anmeldelser i løpet av én dag. Men da er det gjerne de samme som har begått naskingen, forteller Mikalsen.Blir man anmeldt for nasking, blir man bøtelagt og registrert i straffesaksregistret.