– Vi forstår utålmodigheten i nærområdene i Alta, men dessverre tar utbygging av gode avløpsordninger tid. Både politikere og andre skal vite at årsaken ikke er motvilje i administrasjonen. Her jobbes det så raskt som vi kan og i forhold til framdriftsplaner vedtatt av politikerne, sier virksomhetsleder for kommunalteknikk, Trond Einar Uglebakken.

Skjer ingentingEn av de som er mest utålmodig er tidligere leder for hovedutvalget for drift og utbygging, Otto Aas. SV-politikeren har over flere perioder vært opptatt av å dempe vekstproblemene i sentrum ved å ta nærområdene aktivt i bruk. Aas peker på et enormt eneboligpotensial, og at infrastruktur i nærområdene for å takle flere innbyggere er på plass med skoler, barnehager og fritidstilbud.

– I så møte er det god økonomi å sørge for levende bygder. Vi ser at godkjent avløp er en utfordring i forhold til boligbygging i nærområdene. Derfor er det nødvendig at vi får fullgode løsninger både for Rafsbotn, Tverrelvdalen og Øvre Alta. To år på rad har framføring av hovedkloakken til Tverrelvdalen vært tema under budsjettbehandlingen, og det har blitt lovet en forsering av arbeidet, samt at økonomi ikke skulle stoppe eller forsinke utbyggingen. Likevel venter vi fortsatt, påpeker SV-politikeren og kommer med følgende hjertesukk:

– Systemet kan ikke være så tungrodd at det tar flere år å komme i gang med prosjekt som har fått politisk klarering.

Er klarUglebakken kan imidlertid glede Aas og andre som venter med at kommunen har gjort en forstudie av prosjektet. Konklusjonen her er at avløpsnettet i Tverrelvdalen skal kobles opp mot hovedavløpet og Østre Alta renseanlegg i Bukta. Den strategiske beslutningen er fulgt opp med å avdekke flaskehalser.

– Studien viser at det er færre flaskehalser enn vi trodde. Vi må nok bygge noen pumpestasjoner, og konsulentene har anbefalt Saga som tilknytningspunkt. Norconsult er antatt som konsulent for detaljplanleggingen og starter opp arbeidet i disse dager, forteller virksomhetslederen.

Grunnforhold Han håper at anbudet for første byggetrinn kan lyses ut vinteren/våren 2015. Da må også alle tillatelser for graving over annen manns grunn være på plass, samt at traséen er sikret og lagt utenom de verste kvikkleireområdene.

– Jeg forventer at byggetrinn én, fram til skolen i Tverrelvdalen, står ferdig i 2016, påpeker Aas og får en bekreftelse fra virksomhetslederen på at det kan bli innfridd dersom alt går glatt framover.

– På samme måte kan vi kanskje avslutte trinn to i 2017, slik at hele Tverrelvdalen da vil være knyttet til hovedkloakken, påpeker virksomhetslederen. Han sender følgende utfordring til Aas og politikerne i hovedutvalget:

– En slik framdrift krever omprioriteringer, eller økte investeringsrammer. Vi mangler noen millioner for å kunne gi full gass med prosjektet i 2016.

– Administrasjonen jobber godt og det er gledelig at vi nå kommer i gang med byggingen, sier hovedutvalgsleder Rut Olsen (Kp).

25 millioner kronerProsjektet med å framføre hovedavløpet til Tverrelvdalen er kostnadsestimert til 25 millioner kr. Også nærområdene Rafsbotn og Øvre Alta har store utfordringer i forhold til boligbygging med tanke på godkjente avløpsordninger. Begge områdene er inne på investeringsplanen. I Rafsbotn er det besluttet å ha et eget renseanlegg.

Altaposten følger opp denne saken i morgen med en oversikt over hvordan manglende avløp har bremset, og i enkelte nærområder også stoppet, realiseringen av store boligfelt.