Under mandagens møte i hovedutvalget for oppvekst og kultur, ble det klart at hovedutvalget ønsker røykeforbud ved alle kommunens virksomheter. Bare Frp stemte mot. Utvalget ber administrasjonsutvalget ta dette opp som egen sak.

Ikke særlig begeistret

Varaordfører og leder i administrasjonsutvalget Ronny Berg, som selv er røyker, er ikke overbegeistret for forslaget.

– En ny røykelov, som forbyr røyking utenfor inngangspartiene til offentlige bygg, trådte i kraft 1. juli. Og den loven er grei nok, men nå ønsker altså hovedutvalget å gå enda lengre, sier Berg.

For om hovedutvalget får det som de vil, må røykerne helt bort fra kommunens område for å stille nikotinsuget.

– I saken om forbud mot niqab i skolen sa hovedutvalgsleder Trine Noodt at hun ikke ønsket å stemme for et forbud mot noe hun ikke ser som en problemstilling i Alta-skolen i dag. Men er virkelig røyking, som nå ikke lenger finner sted utenfor hovedinngangene, et så stort problem at de ser behovet for å gå utover de nasjonale reglene, spør Berg.

Ser ikke behovet

På rådhuset er røykerne nå forvist til en kjellernedgang på baksiden av bygget.

– Hvem plager vi her? Her er det ingen som kommer rekende forbi, med mindre man røyker selv, slår Berg fast.

Saken skal nå sendes videre til arbeidsmiljøutvalget som skal se på saken, før den sendes tilbake til administrasjonsutvalget.

– Jeg ser ikke behovet for et ytterligere forbud. Hvem skal i tilfelle sørge for at forbudet overholdes og hvordan skal man straffes ved overtredelse? Og skal det gjelde utenfor absolutt alt av bygg i kommunens eie? Hva med Aksis og Øyra for eksempel, skal forbudet gjelde der også, spør varaordføreren.

Snudde tidligere

Foreløpig får altså Berg og de andre røykerne på rådhuset stå i kjellernedgangen og ta seg en blås.

– Jeg synes jo de aller fleste røykerne tar hensyn, så da er spørsmålet om hvor rigid man skal være? Denne saken har vært oppe en gang tidligere, men da snudde Ap og SV i siste liten. Så jeg vet ikke hvorfor hovedutvalget løfter denne saken opp på nytt. Men vi får se hva arbeidsmiljøutvalget sier, avslutter Berg.