Som lærer på voksenopplæringen har Aas opplevd at elever har møtt på skolen i niqab.

– Vi sjekket dette med administrasjonen, og har tatt det videre for å forsøke å få klarhet i regelverket. I et konkret tilfelle hvor en kvinne møtte i niqab, ba vi henne å ta den av, da det umuliggjør opplæringen. I det tilfellet gikk hun med på det, men uten et regelverk kan vi ikke foreta oss noe, sier Aas, som er skuffet over at flertallet med Venstre, Ap og Høyre, valgte å stemme ned SVs forslag om å forby burka og niqab.

– Flere kommuner har allerde fattet vedtak om forbud. Det ønsket SV også, derfor fremmet vi et forslag om det. Det er jo stort sett voksenopplæringen som er belastet med disse problemene i kommunen, sier han.

– Strider mot kommunens motto

Aas mener vedtaket om å ikke forby niqab, strider mot kommunens eget motto om frihet og åpenhet.

– Å maskere seg har ingenting med frihet og åpenhet å gjøre. Jeg må si at jeg er veldig overrasket over at forslaget ble nedstemt, sier Aas, som mistenker politikerne for å ikke ha satt seg inn i saken.

– Hva vil dere gjøre dersom flere møter i niqab?

– Vi må bare anmode dem om å ta det av. Det er ikke sikkert de vil gå med på det i andre tilfeller, og hva vi gjør da, vet jeg ikke. Det umuliggjør i alle fall god opplæring, fastholder læreren.

– Lite problem

Han understreker at dette er et lite problem både i Alta og Norge.

– Det står ikke i koranen at kvinner skal gå slik, og det er et mindretall som gjør det, selv i muslimske land. Det er viktig å understreke at dette gjelder burka og niqab, og ikke hijab, som er sløret som brukes av langt flere. Det bryr vi oss ikke om, sier Aas.