– For å si det slik, så har vi et ganske godt bilde av hva som har skjedd. Det har medført at vi har spisset etterforskningen mot en enkelt bedrift. Mistanken er styrket etter at vi blant annet har gjennomført ransaking og nye avhør, sier politiadvokat Thomas Darell i Vest-Finnmark politidistrikt.

Har tatt for lang tidPolitiet er enig i at etterforskningen, som i hovedsak har vært utført av Reinpolitiet, har tatt for lang tid. – Ja, dette har ikke gått fort nok. Vi har ikke hatt den fremdriften vi ønsket, innrømmer Darell.

– Har det kommet noen innrømmelser av noe slag i det hele tatt?– Nei. Ingen i markedet har påtatt seg ansvaret for fisken. Og det finner vi veldig rart. At en bedrift ikke savner flere tusen laks som plutselig forsvinner, er merkelig. Men det har vært betydelig flere inne i etterforskningen enn folk flest kjenner til. Blant annet har økoenheten i Vest-Finnmark politidistrikt deltatt. Også Fiskridirektoratet og Øst-Finnmark politidistrikt har bidratt, påpeker Darell.

Samler beviserPolitiet samler nå trådene og skal gjøre en vurdering av hvilken vei saken skal ta i løpet av høsten.– Vi må selvsagt vurdere bevismaterialet før vi bestemmer oss for om dette blir en sak der en bedrift kan få foretaksstraff. Her snakker man i såfall om forelegg på alt fra noen titusener opp i millionklassen. Eller så kan enkeltpersoner bli tiltalt for brudd på akvakulturloven, eller så blir saken henlagt fordi bevisene ikke holder.