– Jeg ble rett og slett rystet. Dette er hverdagsrasisme på sitt verste, mener Alise Fors om hendelsen som fant sted tirsdag ettermiddag.

Sprutet ned og trakassertPå vei hjem fra jobb, la Fors merke til to gutter som lekte med en vannslange i en oppkjørsel. To barn med utenlandsk bakgrunn kom syklende forbi.– Helt uprovosert retter guttene vannslangen mot de syklende barna og sier «Skal vi vaske dere, dere er så brune og skitne». De to guttene på sykkel begynte å gråte, forteller Fors.

Ga ungene innFors tok tak i situasjonen. Hun spurte de gråtende guttene om hun skulle følge dem hjem, noe de avslo. Etterpå ga hun de vannsprutende guttene en real skjennepreken. – Jeg ga dem klar beskjed om at slik oppførsel ikke var akseptabel og jeg spurte om foreldrene deres var hjemme. Guttene svarte at foreldrene ikke var hjemme, men ellers sa de ikke stort. De ble nok ganske paff over at jeg grep inn. Men de hadde tydeligvis ingen sperrer for å oppføre seg slik mens jeg så det, forteller Fors.

Under 10 årI tillegg til at hun synes hele opplevelsen var opprivende, er det en annen ting som skremmer 22-åringen.– Alle de involverte guttene var under 10 år. Hvor lærer barn slike holdninger? Er det hjemme eller fra andre barn? spør Fors, som betegner hendelsen som trist.– Jeg synes det er trist at små barn er så slem med hensikt, at de sier slikt bare for å såre. Vi lever faktisk i et fritt land, der et menneskes verdi ikke defineres av hudfarge, religion eller legning, slår Fors fast.

Kommentaren kom kontant22-åringen regner med barna tilhører samme nabolag og samme skole.– Hvilke opplevelser sitter de to guttene inne med med fra tidligere? Er det dagligdags at de blir mobbet for hudfargen sin? For de vannsprutende guttenes kommentar kom så kjapt, de trengte ikke engang tenke seg om før ordene kom, at jeg tviler på at det er første gang de serverer noen slike bemerkninger.Og jeg fikk så vondt av guttene på sykkel, for jeg kunne se at deres verden nærmest falt sammen, forteller hun. Fors håper hun var vitne til en engangshendelse, men frykter enda mer mobbing foregår i det skjulte.– Jeg håper foreldre og skoler jobber enda hardere for å innprente at mobbing ikke er akseptabelt. For nå sitter det sannsynligvis to små barn og føler seg mindre verdt, bare fordi de er mørkere i huden enn den jevne altaværing.

– Ikke et engangstilfelleInger Bergmo gikk av med pensjon 31. juli etter å ha arbeidet som flyktningekonsulent i en årrekke. Hun sier slike tilfeller dessverre ikke er enestående i Alta-samfunnet.– Det er ikke et engangstilfelle. Det er en del ting som skurrer i lokalsamfunnet når det kommer til slike holdninger, men det er ikke dagligdags at sånt skjer, sier hun.Bergmo mener slike tilfeller er viktige å ta opp.– Jeg opplevde for noen år siden en mann som var blitt kastet ned fra en veranda. Han ønsket ikke å anmelde, da han ikke ønsket å reise kritikk mot noen da han var ny i Norge. Slikt gjør inntrykk, sier Bergmo.I dette tilfellet mener hun foreldregenerasjonen ikke har gjort jobben sin.– Når barn reagerer med å gråte, er det klart de har opplevd det ubehagelig. All ære til damen som snakket med dem og tilbød seg å følge dem hjem, sier Bergmo.Ukjent for rektorSteinar Henriksen, rektor ved Komsa skole, sier skolen ikke er kjent med denne hendelsen.– Det kan være at det er elever herfra som er involvert, men her på skolen har vi ikke hørt om lignende situasjoner. Vi har ikke opplevd tilfeller av grov rasisme hos oss. Denne episoden høres uvanlig ut, sier Henriksen. Han medgir at det kan slenges bemerkninger, men det gjør det også mellom etnisk norske, fastholder han.– Vi har en velkomstklasse hvor vi introduserer de som kommer til Norge for det norske samfunnet, og vi ser jo at det er utfordringer knyttet til dette, men jo mer de lærer, jo lettere blir de inkludert inn i et klassemiljø, sier Henriksen.