Reindriftsdirektør Ivar Ekanger vil ikke overfor Altaposten navngi de seks siidaandelshaverne, men bekrefter at det kan dreie seg om store summer for de som måtte ha mange dyr over fastsatt reintall. Ekanger sier også at jo mer «ulydig» du har vært, dess større blir bøtene.

– Hvis du eksempelvis har slaktet ned 80 prosent av det du har fått beskjed om, vil du ikke få like strenge bøter som en som ikke har slaktet ned en eneste rein, eksemplifiserer direktøren.

Reindriftsstyret har tidligere vedtatt pålegg om forholdsmessige reduksjoner av reintallet for 231 siidaandeler i Finnmark. De fleste siidaandeler har fått pålegg som skal etterleves over tre år, og disse påleggene skal dermed være innfridd innen 31. mars 2015.

Løpende mulkt

Et mindre antall siidaandeler har fått pålegg som skulle gjennomføres over en toårsperiode, og det betyr at disse siidaandelene skulle ha sluttført sin reduksjon innen 31. mars 2014. De fleste av disse har etterlevd kravet, men reindriftsdirektoratet har altså nå sendt ut brev til seks siidaandeler, som ennå ikke har oppfylt kravene. Disse har fått beskjed om at det kan bli iverksatt tvangsmulkt. Størrelsen på bøtene vil variere fra 300 til 1500 kroner per måned per dyr over fastsatt reintall.

Umulig å innfri?

– Vil det være snakk om summer som kan bli vanskelig å betale?

– Det er et kriterie vi må vurdere. Man skal ikke tjene på å gjøre noe ulovlig, men samtidig må vi se på personens evne til å tåle dette.

– Snakker vi om utøvere med mange tusen rein for mye?

– Nei. De som har fått toårsfrist på seg til å slakte, er de som hadde færrest rein over fastsatt tall. Så i denne omgangen snakker vi ikke om så mange dyr, sier Ekanger.

En påminnelse

Ekanger håper at de som har fått forhåndsvarselet i posten bruker høsten til å slakte seg ned til fastsatt reintall.

– Med dette brevet ønsker vi å minne de aktuelle reineierne på kravet, slik at de har sjansen til å slakte før 1. november. Vi snakker jo her om sanksjoner, og ikke straff. Men det er klart at hvis du unnlater å slakte, lenge etter at du har fått gjentatte varsler om dette, så kan det til slutt bli en straff, påpeker Ekanger.

Reindriftsstyret bestemmer

Hans Ole Eira i Lákkonjárga er blant de som har fått utsettelse til neste år. Han bestrider uansett lovligheten av brevet de nevnte siidaandelene har fått tilsendt.

– Dette er det ikke Ekanger som skal bestemme, men reindriftsstyret, mener Eira.

Ekanger bekrefter at det er reindriftsstyret som skal fatte vedtaket.

– Innen 10. september vet vi om reindriftsdirektoratet vedtar et pålegg om tvangsmulkt, sier han.

– Vil de gjøre det?

– Det ville overraske meg om de ikke gjorde det, for det er reindriftsstyret som har vedtatt øvre reintall, sier Ekanger som minner om at dette ikke er noe direktoratet gjør for å plage noen.

– Det er for å få reintallet ned på et bærekraftig nivå. Både i forhold til økologi, dyrevelferd og økonomi, sier han.

– Har gjort mye

Hans Ole Eira er enig i at det i enkelte områder og i enkelte siidaer er for mye rein. Siidalederen mener likevel det er skapt et bilde av at reindriftsutøverne ikke har gjort noe for å få ned reintallet.

– Dette er helt feil. Vi har hatt utallige møter med reindriftsstyret i arbeidet med å finne et bærekraftig reintall, sier reineieren, som er en av siidalederne i Lákkonjárga. Et distrikt med 7258 registrerte rein (2011) fordelt på 116 siidaandeler, med tilsammen 160 medlemmer. Innen 31. mars 2015 skal reintallet her ned til 5250.

Deprimerte

Innad i næringa er det stor usikkerhet rundt hvem som skal få fortsette med rein og hvem som må slakte ned flokkene. Det eneste som er sikkert er at det ikke er plass til alle. Eira medgir at prosessen tar på.

– Det tar enormt med energi, og mange er rett og slett deprimerte. Også for de som slakter ned frivillig er det tungt. De kjenner ikke noe annet miljø og føler seg utenfor. Ikke ønsker de å oppsøke det gamle reindriftsmiljøet heller, for der snakker de bare reindrift. Og annen jobb er det vanskelig å få. Dette er jo godt voksne folk uten utdannelse, sier Eira.

  •  Altaposten har forsøkt å få en kommentar fra leder i reindriftsstyret, Lodve Solholm, uten å lykkes.