Huset i Aronnesveien er totalskadet av brannen som herjet i kjelleren mellom klokka 16 og 17 i dag. Brannen skal ifølge politiet ha startet i en panelovn. En nabo så røyken og fikk varslet både guttene som var hjemme og brannvesenet.

– Jeg luket i hagen da jeg kikket opp mot naboens hus. Da så jeg masse røyk. Jeg fikk ropt til guttene som var på loftet at de måtte komme seg ut, og flyttet deretter unna gressklipperen og fikk unna en hund, mens jeg ringte brannvesenet, sier nabo Sita Baniya til Altaposten.

Huseierne Tommy Olsen og Laila Hætta var ikke langt unna da de fikk høre om brannen.

– Jeg hadde kjørt for å hente Tommy på jobb, og alt var i orden da jeg dro. Vi var rett borti veien her da vi fikk høre at det brant i huset vårt. Heldigvis hadde guttene kommet seg ut, sier Hætta.

Guttene på ni og femten hadde en kompis på besøk. De var på loftet da brannen i panelovnen i kjellerstua startet, og merket ingenting før naboene varslet dem og fikk dem evakuert.

Da brannvesenet kom til stedet etter kort tid så de at det kom røyk ut av kjellerventilene. De lokaliserte det varmeste stedet i kjelleren ved å kjenne på vinduene. Så stakk de et slukkespyd inn gjennom vinduet.

– Vi måtte kjøle ned branngassene med vann. Deretter sørget vi for gjennomlufting. Vi målte også temperaturen inni kjelleren med et IR-kamera, før røykdykkere tok seg inn. Da var brannen slukket, opplyser innsatsleder Jan Eilif Wisløff.

Kjelleren er sterkt brannskadet, mens resten av huset er røykskadet. Mye tyder på at det ikke blir beboelig igjen, fordi det er vanskelig å bli kvitt røyklukt som har festet seg.

– Vi kan ikke bo i huset, men vi har familien i sikkerhet og i orden, det er viktigst, sier Olsen.

HUSLØS: Tommy Olsen var selvfølgelig skjelven og preget etter brannen i huset der han, samboeren og deres to gutter bor. – Familien er i sikkerhet og i orden, det er viktigst, sier han. Foto: Vidar Kristensen
RØYKDYKKET: To røykdykkere fra Alta brannvesen gikk ned i kjelleren etter at de først hadde brukt slukkespyd for å kjøle ned branngassene. Her er en av røykdykkerne inne og sjekker at brannen er slukket. Bildet er tatt gjennom kjellervinduet som ble knust for å slukke brannen. Foto: Vidar Kristensen