«Det må være kjedelig å være politi og bare sitte der å filme dagen lang.»Femteklassingene som har friminutt på Komsa skole har tatt oppstilling på parkeringsplassen for å iaktta UP-patruljen som har kontroll på stedet.– Jeg bruker alltid sikkerhetsbelte. Jeg tør ikke sitte i bilen uten. Det er kjempefarlig, konkluderer Tiril (9).

Utenfor skoleneUtsagnet fra niåringen er musikk i ørene til UP-betjentene Hans-Georg Johansen og Arvid Simonsen. Denne uka var det skolestart – og utrykningspolitiet var tilbake for fullt på veiene i Alta. Onsdag avholdt UP kontroll i 30-sonen utenfor Komsa skole.– Vi bidrar til å gjøre skoleveien tryggere. Spesielt er det viktig å ha fokus på slike strekninger når vi har små elever som skal ut i trafikken alene for første gang, slår Johansen fast, mens han måler formiddagens travleste bilist til 53 kilometer i timen.– Han vedtok forelegget på stedet. Han var mest glad for at han ikke mistet lappen, forteller kollega Simonsen, som skrev ut boten på 6.500 kroner.

SteinaldermetodeI tillegg til laseren, har UP også med seg en kikkert for å sjekke om noen holder i mobiltelefonen eller har «glemt» å ta på setebeltet. – Det er en fin dag for oss hvis vi ikke har så mye å skrive. Målet er at flere følger trafikkreglene, påpeker Johansen. For selv om det meste gjøres elektronisk i 2014, er politiet fremdeles i steinalderen og jobber med blokk og penn når foreleggene skal skrives ut. – Vi bytter på hvem som tar laseren og hvem som skriver bøter, forklarer Johansen.

TårerOg selv om det ikke er så trivelig å gi ut bøter, tar altaværingene det stort sett med fatning.– Det er sjelden noen blir sure. Noen synes det er helt forferdelig, og det kommer kanskje noen tårer, men når de får litt perspektiv, ser de litt lysere på saken, rapporterer Johansen.