Utsi fra Karasjok lå og sov og ble vekket av at en mann i 60-årene ble akutt syk og segnet bevisstløs om på Apollos flygning til Kreta, som startet fra Alta torsdag kveld. Flyruten betjenes av selskapet Aegean.

Ambulansearbeider Frank Andersen fra Alta og sykepleier Utsi fikk ikke kontakt med pasienten, og måtte legge han ned. De ba om å få oksygen, men fikk ikke det fra besetningen. Heldigvis hadde de to med seg noe ekstra utstyr.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det gikk. En halvtime, time, to timer. Jeg vet ikke, sier Utsi til Radio Alta.

Ikke hjelp å få

– Vi måtte gi hjertekompresjon og få pusten i gang, og deretter få lagt han i stabilt sideleie. Jeg ble veldig skremt over at man ikke har tilgang på noe så enkelt som oksygen. Jeg aner ikke hva flyvertinnene kan av førstehjelp, men det var ikke hjelp å få, sier Utsi.

De to skjønte raskt at det var alvorlig.

– Vi fryktet hjerteinfarkt, hjertestans. Man vet ikke oppe i et fly og ikke har så mye utstyr. Man tar sine forholdsregler, sier hun.

– Fikk dere hjelp av personellet ombord?

– Nei, og jeg fikk atpåtil beskjed om å fjerne meg da vi skulle lande. De ba meg om å forlate pasienten, men da sa jeg at «jeg blir her», forklarer Utsi.

Nødlandet i Athen

Det ble etterhvert tatt en beslutning om å nødlande i Athen.

– Vi vurderte begge to at det ikke var forsvarlig å fortsette, forklarer Utsi.

Hun ble bedt om å sette seg foran landingen, men nektet.

– Vi følte ansvar for pasienten, sier Utsi.

Da flyet var på bakken, var reisefølget naturlig nok veldig oppskaket. Selv løp Utsi ut til ambulansepersonellet og ba om oksygen.

– De hadde ikke med utstyr og ba meg roe meg ned. De kom etterhvert med en oksygen-flaske som ikke fungerte, sier Utsi.

Hun vet foreløpig ikke hvordan det har gått med mannen.

– Har trening

Helen Bergby, informasjonssjef i Apollo, sier at det var seks flasker med oksygen ombord i flyet. Det ble gitt to flasker til denne pasienten av de seks.

– Det har vært en oppfatning av at en ikke fungerte, men det var fire til ombord, sier hun.

– Var det kommunikasjonsproblemer mellom helsepersonell og crew?

– Det har kanskje vært det. Det var en hektisk situasjon, og det kan lett ha blitt kommunikasjonssvikt om oksygenflasken, sier Bergby.

– Er personellet ombord trent for å håndtere denne type situasjoner?

– Alt crew ombord i fly kan førstehjelp. Det er imidlertid veldig vanlig at dersom det er medisinsk personell ombord, er det naturlig at de stepper inn og bistår, da de er enda bedre trent enn crewet. Men alt crew har veldig god opplæring i å gi førstehjelp. De er ikke ombord bare for å selge mat og drikke. I dette tilfellet overlot de nok situasjonen til de som var ombord, og var  veldig kyndige. Men de har trening i å håndtere enhver situasjon på egenhånd, sier Helen Bergby.

Hun bekrefter at vedkommende som ble alvorlig syk, er innlagt på sykehus i Athen, men kan ikke gi ytterligere informasjon grunnet taushetsplikt.

Hør intervjuet med Utsi under: