Flere hundre studenter ble i formiddag ønsket velkommen til et nytt studieår ved Campus Alta.

Det er andre gang studentene i Alta er tilknyttet UIT Norges Arktiske Universitet.

– 297 av 305 tilbudte plasser var bekreftet ved samordna opptak. Det viser en stor økning i studenttallet. Dette viser at Alta tilbyr studier som studentene vil ha, sa rektor Anne Husebekk i sin tale.

Totalt med Handelshøyskolens studenter, og lokalt opptak, var det 774 heltidsstudenter som skulle starte opp i Alta denne uka.

Husebekk fortalte om universitetets opprinnelse, fra da det i 1926 ble etablert med medisin og kosmisk fysikk.

– At det ble kosmisk fysikk kommer av at nordlysforskningen ble flyttet fra Halddetoppen til Tromsø, fortalte hun. Husebekk kom selv til Tromsø fra Sør-Norge for å studere medisin, og fortalte de ferske studentene at hun ikke syntes det alltid var så enkelt å være ny student i en ny by. Med kapper og kjeder gikk Universitetsledelsen i akademisk prosesjon, like høytidelig som ved åpningen av de store universitetene.

Åpningsseremonien, som også inneholdt flott underholdning av studenter fra Rock n'roll-studiet, ble ledet av instituttleder Carsten Rolland.– Slik akademisk prosesjon var ikke noe vi drev med, da jeg startet opp som student ved Distriktshøyskolen i Alta en gang. Det er vel 2-3 fusjoner siden, sa blant annet dagens hovedtaler, sametingspresident Aili Keskitalo.

– Jeg tror det er viktig med slike ritualer og tradisjoner, sa hun videre. Keskitalos viktigste budskap var fokuset på demokrati og det at vi lever i et flerkulturelt samfunn.

– Campus Alta er uhyre viktig for Finnmark. Det fører til at flere i Finnmark tar utdanning, og at flere blir i Finnmark etter utdanning. Vi håper dere blir i Finnmark eller Nord-Norge etter utdanninga her, sa Keskitalo til studentene.

Anne Husebekk