– Det blir enda bedre muligheter for oss tre aktører i vestfylket å prate tett sammen når alle får sin administrasjon under samme tak i Kunnskapsparken. Med en så tung tilstedeværelse av tre store oppdrettsselskaper blir Alta laksehovedstaden i nord, sier Roy Tore Rikardsen, som i juli ble ny direktør for Grieg Seafood Finnmark – og sitter sammen med sin administrasjon i fjerde etasje. NRS har lokaler i andre etasje. 15. november flytter regionsjef Gunnar Bragi Gudmundsson i Cermaq inn i Kunnskapsparken, og tar med seg en stab på seks personer. Da vil spørsmålet om lokalisering av nytt fellesslakteri for Vest-Finnmark antakelig allerede være avgjort.

Langnes er klarMandag møtte Rikardsen ordfører Laila Davidsen, kommunalleder Oddvar Konst og næringssjef Jørgen Kristoffersen for å drøfte etableringen av slakteriet. Mest av alt var det et møte for å bli kjent med hverandre og avklare hovedtrekkene i arbeidet som må gjøres.

– Vårt budskap er at Alta er en viktig oppdrettskommune og at vi har forventninger til at det bygges nytt slakteri i Alta som en del av selskapenes satsing i Alta, sier ordfører Davidsen.

Langnesbukt noen kilometer nord for Talvik står klar for regulering og utfylling. Grieg Seafood eier 55 mål på land i bukta, mens naboeiendommen er på 15 mål. Med utfylling i sjøen vil man enkelt få 120 mål industriareal. Dette arealet skal fylles av et slakteri med en kapasitet på minst 120.000 tonn laks, kassefabrikk og et anlegg for videreforedling av slakteavfallet.

Sparer 20 milRikardsen begynner nå på jobben med å lage en innstilling til styret i Grieg Seafood ASA.

– Parallelt vil vi måtte avklare en del ting med de to andre aktørene i forhold til lokalisering, størrelse, finansiering og eierstruktur, sier Rikardsen.

– Handler dette bare om bare business, eller er det også politikk?

– Lokaliseringen av anlegget skal baseres på at det er god infrastruktur og god tilgang på kompetanse, sier Rikardsen.

Plasseringen ved nye E6 gjør at laksevogntogene, som det vil gå 20 av om dagen ut fra slakteriet når produksjonen er oppe i 120.000 tonn, vil spare 20 mil i forhold til en alternativ etablering på Rybklubben i Hammerfest, hvis laksen skal gå over Kivilompolo. Inkludert i disse ekstra milene er stedvis dårlig veistandard og en fjellovergang. Går laksen over Troms vil besparelsen være på nesten 35 mil.

Tilgangen på kompetanse er utvilsomt også bedre i Alta, som har 9.500 flere innbyggere enn Hammerfest og en utdanning på universitetet som oppdrettsselskapene setter stor pris på.

Snakker mer sammenRikardsen slår fast at Grieg ønsker tempo i saken, og sier han har inntrykk av at kommunen også er utålmodig i forhold til en avklaring. Samtidig er han fornøyd med dialogen med kommunen, og er klar på at selskapet skal spille med åpne kort og være åpne og ærlige i forhold til omgivelsene.

– Vi ønsker å bygge et godt omdømme. Å være ærlig er en av verdiene våre, påpeker Rikardsen, som opprinnelig er fra Nordreisa og har jobbet for Lerøy i Troms i mange år.

Ordfører Davidsen sier hun har fått et godt inntrykk av  den nye direktøren, og er spesielt glad for at man nå er blitt enige om å møtes oftere.

– Dialogen har ikke vært god nok, men nå er vi enige om å snakke bedre sammen om problemstillinger som dukker opp, sier Davidsen.