– Jeg har vært mye ute i terrenget de siste ukene i områder rundt Alta. Både ut fra det jeg selv har sett, men også rapporter fra andre i jakt- og jakthundmiljøet, tyder mye på at dette blir en høst å glede seg til. Det er neppe noe toppår, men alt tyder på at vi har en oppgang i bestanden i forhold til 2013, sier Vidar Angell.

Over normalen?

Han er ikke den eneste Altaposten har vært i kontakt med som er optimistisk med hensyn til årets rypehøst. Flere erfarne jegere sier at de har observert det samme som Angell; flere ryper enn på samme tid i fjor.

– Fasiten får vi aldri før jakta er i gang. Det er alltid litt synsing når det trekkes konklusjoner ut fra det en ser og opplever i midten av august. Jeg vil imidlertid bli veldig overrasket  om oppsummeringen av tellerutene som er gått ikke konkluderer med at rypetettheten er større enn på mange år. Det blir ingen reprise på bunnårene vi har i friskt minne, mener Vidar Angell.

Store variasjoner

Både den erfarne jegerens egne observasjoner, og tilbakemeldinger vi har fått fra dem som har vært med på tellerutene i Alta og på Sørøya, tilsier at det er svært store lokale variasjoner. I enkelte områder teller kullene jevnt over ti fugler – og kullene kommer veldig tett. Andre områder er kullene på fire fem og avstanden mellom kullene større. Det finnes også områder hvor produksjonen har slått helt feil og det knapt finnes annet enn par eller enkeltryper.

Lite omlegging

Et av de store spørsmålene før jakta braker løs i høst er om været rundt St.Hans påvirket klekkingen negativt. Angell tror en slik frykt er ubegrunnet ut fra sine observasjoner.

– Har knapt truffet på pipkyllinger og omlagte kull. Dersom været har bidratt til omlegging vil det være et problem som forsterkes jo høyere vi kommer. Så lenge jeg har vært lite i høyt terreng, er ikke jeg den rette til å komme med sikre observasjoner på dette.  Samtidig har nok vi jegere en tendens til å dramatisere hva dårlig vær betyr for klekkingen. Rypa synes å tåle dårlig vær i større grad enn vi tror, påpeker Angell.

Selv er han en erfaren jeger som har to topphunder i en femårig engelsk setter og en unghund på ett år av rasen irsk setter. Selv skyter han kun 20 ryper i året og bruker store tiden av jakta til å trene hund.